Politika

U Kursku je opkoljeno oko 2.000 ukrajinskih vojnika | Putin

Ukrajinska vojska pokušava odblokirati svoje trupe koje su se našle u omči u ruskoj oblasti Kursk ali je izgubila stabilno zapovjedništvo i kontrolu nad odsječnim vojnicima, rekao je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za Rusija-1 televiziju.

Putin je naveo da je s 24. listopada opkoljeno oko 2.000 ukrajinskih vojnika.

“Trenutno, u tijeku su pokušaji deblokade. Nemam informacije o (situaciji u) posljednjim satima jer nisam imao vremena razgovarati s Glavnim stožerom i Ministarstvom obrane. Međutim, svi pokušaji deblokade od 2 sata iza ponoći su propali. Smatramo da ti ljudi u obruču čak i ne razumiju dobro da su opkoljeni, to je zato što je, sudeći po informacijama, izgubljena stabilna kontrola nad trupama,” rekao je šef ruske države prema citatu TASS-a.

“Kotao”

Pojedini proruski izvori na mikroblogu X navode da su ukrajinski vojnici opkoljeni u Leonidovskom “kotlu” smještenom na petnaestak kilometara od ukrajinsko-ruske granice.

Prema pisanju Washington Posta Kijev je ofenzivi na Kursk posvetio 30.000 vojnika.

Putin je rekao da je do sad “nepovratno izgubljeno” njih oko 26.000.

“Tijekom prošlog mjeseca i malo više, koliko se sjećam, ti gubici u području Kurska – također sanitarni i nepovratni – već su iznosili 26.000, uključujući gubitke opreme,” rekao je prema citatu TASS-a.

Dodao je da ruske snage napreduju duž čitave linije bojišnice razvučene preko tisuću kilometara. Njegova tvrdnja u posljednjim se tjednima sve češće zrcali i u izvještajima zapadnjačkih medija glavne struje.

Proruski blogeri u posljednjih 48 sati navode i da su Rusi oslobodili selo Olgovka smješteno na 19 kilometara od ukrajinsko-ruske granice.

Pojedini videozapisi iz tog dijela ratnog teatra bilježe mrtva i spaljena tijela ukrajinskih boraca. U nastavku možete pogledati jedan od takvih zapisa uz napomenu da je riječ o uznemirujućem sadržaju. Proslijedite s pažnjom.


Povezane vijesti

Comment here