PreporučenoTech

NEC predstavio lelujavi ‘leteći automobil’: VIDEO

Japanska korporacija NEC je 5. kolovoza u strogo kontroliranim uvjetima unutar povećeg kaveza u predgrađu Tokyja predstavila električni “leteći automobil” koji je zrakom lelujao oko minutu.

NEC na razvoju letjelice, koju bismo mi radije zvali Quadcopter, surađuje s tvrtkom Cartivator. Mašina je teška oko 150 kilograma, dugačka 3.9, široka 3.7 i visoka 1.3 metra.

>>>VIDEO: Amazon predstavio dron dizajniran za osvajanje regulatora i tržišta

“Japan je gusto naseljena zemlja što znači da leteći automobili mogu u velikoj mjeri rasteretiti cestovni promet,” izjavio je jedan od voditelja projekta, Kouji Okada, za Bloomberg. “Mi sebe pozicioniramo kao pokretača zračne mobilnosti, pružatelja lokacijskih podataka i graditelja komunikacijske infrastrukture za leteće automobile.”

Cartivator uživa podršku japanske vlade i osamdesetak kompanija, uključujući Toyotu. Iz kompanije kažu da je jedan od ciljeva postizanje sigurnosti i glatkog prijelaza iz vožnje u let. Predstavljeni “leteći automobil” ima donekle skromniju ulogu pa bi trebao služiti za bespilotnu dostavu pošiljki, što je teritorij na kojem se kao pobjednik već nazire Amazon.

NEC se u pohodu na novo tržište natječe s brojnim rasnim i strastvenim rivalima, uključujući Uber, Geely (Volvo) ili Kitty Hawk u vlasništvu suosnivača Googlea Larryja Pagea. U utrci kroz subvencije sudjeluju i druge vlade, poput Ujedinjenih Arapskih Emirata, Novog Zelanda ili Singapura.

>>>Profići i amateri stigla su (nad)nacionalna pravila za korištenje dronova

U najavama je pritom najhrabriji Uber, čiji rokovi podrazumijevaju komercijalnu premijeru bespilotnih letjelica za prijevoz putnika u 2023. godini.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima