Politika

Komisija pozdravlja dogovor o minimalnim zahtjevima za ponovnu uporabu vode u poljoprivredi

Komisija pozdravlja privremeni dogovor između Europskog parlamenta i Vijeća o minimalnim zahtjevima za ponovnu uporabu vode. Novim pravilima koja je Komisija predložila u svibnju 2018. utvrdit će se usklađeni minimalni zahtjevi u pogledu kvalitete vode za sigurnu ponovnu uporabu pročišćenih komunalnih otpadnih voda u poljoprivrednom navodnjavanju.

Povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo, Virginijus Sinkevičius, izjavio je: Ovim privremenim dogovorom EU-u nudimo snažan alat za rješavanje nekih od izazova nastalih uslijed klimatskih promjena. Zajedno s mjerama štednje vode i mjerama učinkovite potrošnje vode uporaba reciklirane vode u poljoprivrednom sektoru može imati važnu ulogu u rješavanju problema nestašice vode i suša, a istodobno štititi sigurnost naših građana. Voda se trenutačno ponovno upotrebljava samo u nekoliko država članica i to znatno ispod svojeg potencijala.

Novo dogovorena pravila olakšat će i potaknuti primjenu te korisne prakse kojom se može osigurati predvidljivija opskrba čistom vodom za poljoprivrednike u EU-u, pomoći im da se prilagode klimatskim promjenama i da ublaže njihove učinke. Utvrđivanjem minimalnih zahtjeva novim će se pravilima zajamčiti sigurnost prakse i povećati povjerenje građana u poljoprivredne proizvode na unutarnjem tržištu EU-a. Europski parlament i Vijeće EU-a sada moraju službeno potvrditi privremeni dogovor. Objavljeno je i priopćenje za medije.