PolitikaPreporučeno

Gjenero: birači kaznili makijavelizam i koketiranje s krajnjom desnicom – predsjednički izbori

Politički analitičari ocijenili su da je pobjeda Zorana Milanovića na predsjedničkim izborima kazna HDZ-ovoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović, pri čemu Bagić tvrdi da je to kazna zbog njezina predsjedničkog mandata, Gjenero radi koketiranja s krajnjom desnicom, a Puhovski smatra da je HDZ-u bila teret.

Žarko Puhovski smatra da je pobjeda Milanovića na predsjedničkim izborima pokazala da je kombinacija – jaki kandidat i slabija stranačka mašinerija, ipak uspješnija od kombinacije jake stranačke mašinerije sa slabom kandidatkinjom.

“Hrvatska u budućnosti ima alternativu ili velike koalicije SDP-a i HDZ-a ili vlade nekog desnog, uvjetno rečeno, političkog sindikata,”

Davor Gjenero

Uspjeh Milanovića, pa tek onda SDP-a

“Po mojem sudu, to je prije svega uspjeh Milanovića pa tek onda SDP-a jer je HDZ vukao Grabar-Kitarović kao teret, a Milanović je djelomice imao teret u SDP-u, i on je s time bolje izašao na kraj”, smatra Puhovski koji je ususret drugom krugu izbora prognozirao i/ili percipirao prednost kandidatkinje HDZ-a.

>>>Picula: SDP se konsolidirao, postigao zadane političke ciljeve

Dragan Bagić podsjeća da su dosadašnji izbori od 2000. nadalje pokazali da na predsjedničkim izborima nije pobijedio kandidat vladajuće stranke, ali razlika s kojom je Grabar-Kitarović izgubila pokazuje stav građana prema njoj i načinu kako je obavljala svoj mandat.

>>>Plenković ponovio tezu o ‘fikciji, halucinacijama’

“Puno onih koji su dali glas Milanoviću nisu ga dali s lakoćom, nego su naprosto birali za njih manje lošu soluciju, odnosno htjeli su kazniti Grabar-Kitarović zbog načina kako je obnašala tu funkciju”, ocijenio je.

Bagić misli da je prednost s kojom je Milanović pobijedio Grabar-Kitarović iznenađujuća. “Nije neočekivano da je Milanović pobijedio, pogotovo nakon prvog kruga, no očekivala se tješnja utrka nego što je ispala”, ustvrdio je.

>>>FT o ‘sramotnim gafovima, jako nervoznoj i nesigurnoj kampanji’ Grabar-Kitarović

Davor Gjenero ocjenjuje kako je Milanovićeva pobjeda pokazala da se, iako je u prvom krugu izbora 50 posto glasova birača otišlo kandidatima desnice, izbore ne može dobiti makijavelističkom politikom računanja i podilaženjem desnici.

Makijavelizam i koketiranje s krajnjom desnicom Grabar-Kitarović

“Biračko tijelo u drugom krugu žestoko je kaznilo Kolindu Grabar-Kitarović zbog toga makijavelizma, koketiranja s krajnjom desnicom i podilaženja osobama osuđenima za terorizam. Bila je na samom rubu da izađe iz ustavnoga luka i onoga što je podnošljivo u demokratskom društvu”, kaže Gjenero.

Ustvrdio je kako je Grabar-Kitarović izmaknuo drugi mandat jer je izgubila utjecaj na politički centralno orijentirane birače.

>>>U siromašnoj Hrvatskoj kampanja se rijetko bavila izazovima s kojima je zemlja suočena: AFP

Na pitanje kako će predsjednički izbori utjecati na rezultate parlamentarnih izbora krajem godine, analitičari su iznijeli različita mišljenja.

Bagić je Milanovićevu pobjedu nazvao nezasluženim poklonom predsjedniku SDP-a Davoru Bernardiću i SDP-u.

Pobjeda SDP-a ne pomaže niti odmaže toj stranci, a niti HDZ-u. Kazao je da izbori nisu riješili strukturne probleme dviju vodećih stranka – nedostatak ozbiljnih programa i rješenja za društvene probleme.

“Ne možemo ništa definitivno zaključiti oko uspjeha ili neuspjeha HDZ-a na sljedećim parlamentarnim izborima, a ovo ne bih smatrao niti kao veliku prednost SDP-a za te izbore”, procijenio je Bagić.

Hoće li Bernardić upropastiti povoljnu situaciju

Puhovski smatra da će pobjeda Milanovića utjecati na parlamentarne izbore, a jedino je pitanje koliko će Bernardić u sljedećih nekoliko mjeseci “uspjeti upropastiti odličnu poziciju u kojoj se sada našao”.

Gjenero pak smatra kako bi ova pobjeda mogla ojačati SDP, ali postoji bojazan da će ju Milanović iskoristiti za rušenje Bernardića, koju provodi posljednje tri godine, i postaviti svog kandidata.

Ocijenio je da bi SDP od ove pobjede mogao profitirati jedino ako Milanović bude dovoljno pametan da to ne napravi.

>>>‘Pokušaj formuliranja pobjedničke strategije’ rezultirao neprobavljivim spinom HDZ-a: flashback

Ipak, procjenjuje da su rezultati prvog kruga izbora – na kojima je 50 posto glasova birača otišlo desnim kandidatima – bolji pokazatelj ishoda parlamentarnih izbora.

“Hrvatska u budućnosti ima alternativu ili velike koalicije SDP-a i HDZ-a ili vlade nekog desnog, uvjetno rečeno, političkog sindikata”, ocijenio je.

Puhovski smatra da je Plenkoviću uspjelo većinu oponenata unutar stranke angažirati u kampanji Grabar-Kitarović, tako da mu oni sada ne mogu prigovarati o neuspjehu, jer su i sami suodgovorni.

Glasačke listiće poništili su uglavnom Škorini birači

Prema neslužbenih podacima Državnog izbornog povjerenstva (DIP) u drugom krugu predsjedničkih izbora bilo je značajno više nevažećih listića u odnosu na prvi izborni krug – 88.606 ili 4,36 posto.

Na pitanje čiji su to birači Gjenero i Puhovski složili su se da se najvećim dijelom radi o onima koji su u prvom krugu glasali za Miroslava Škoru.

>>>Masovna proliferacija nevažećih listića zbog ‘neatraktivnih kandidata’, Škore: analitičari

Prema Bagiću, i manja izlaznost u drugom krugu nego na izborima prije pet godina, kao i veći broj nevažećih listića, može se pripisati neatraktivnim kandidatima.

“Natjecale su se dvije javnosti dobro poznate figure, zbog čega su birači glasali bez velikog optimizma i žara”, ocijenio je.

Plenkovićeva pozicija ipak nije ugrožena

Na pitanje kako će se gubitak HDZ-ove kandidatkinje odraziti na stanje unutar te stranke, Gjenero je mišljenja da će desna frakcija HDZ-a, koja je spremala pokušaj smjenjivanja Plenkovića na unutarstranačkim izborima u HDZ-u, sada za to imati bitno manji manevarski prostor.

“Na neki način, Plenkoviću će unatoč porazu formalno njegove kandidatkinje situacija biti nešto lakša”, izjavio je.

>>>Milanović: predsjednički izbori ‘pitanje opstanka’ za Plenkovića

Puhovski smatra da je Plenkoviću uspjelo većinu oponenata unutar stranke angažirati u kampanji Grabar-Kitarović, tako da mu oni sada ne mogu prigovarati o neuspjehu, jer su i sami suodgovorni.

“Vjerujem da će on biti oslabljen, ali zapravo u osnovi njegova pozicija nije ugrožena”, kazao je.

Bagić je ustvrdio da politički analitičari često nastupaju kao agitatori pojedinih frakcija HDZ-a, te se suzdržao od komentara.