PreporučenoTech

Stručnjaci traže ‘brzu i radikalnu’ promjenu kursa u Švedskoj: COVID-19

Švedska je postigla surovu prekretnicu i zabilježila više od 1,000 smrti uzrokovanih bolešću COVID-19 koju izaziva koronavirus SARS–CoV-2.

Crna brojka, patuljasta u odnosu na broj umrlih u Italiji i Španjolskoj, ali daleko najveća među skandinavskim zemljama stvara pritisak na premijera Stefana Lofvena čija vlada nije posegnula za “zaključavanjem” ekonomije kako su to učinile administracije u njezinu susjedstvu i širom Europe.

>>>Preminuo ‘muškarac srednje životne dobi koji nije bio ranije bolestan’: Beroš

Švedska je nakon prvog potvrđenog slučaja škole, kafiće, barove i restorane ostavila otvorenima, no zajedno s porastom broja oboljelih i mrtvih snaži pritisak za usvajanje strožih mjera.

Prema podacima od utorka koje navodi Bloomberg, od COVID-19 je umrlo 1,033 ljudi, što je gotovo 10 puta više nego u Finskoj, četiri puta više nego u Norveškoj ili dvostruko više nego u Danskoj.

Iako je izostala službena deklaracija, Švedska se naizgled povela za idejom postizanja “imuniteta krda”, što je strategija koju kod nas spominju ili otvoreno zagovaraju pobornica masovnog netestiranja Alemka Markotić i teoretičar urota Ivan Pernar. Velika Britanija je bila prva nacija svijeta koja je službeno razmatrala ideju, ali je od nje panično odustala sredinom ožujka nakon što je renomirani Imperial College London objavio istraživanje (.pdf) prema kojem bi ona rezultirala “katastrofalnom epidemijom” i smrću između 250,000 i 510,000 ljudi.

Posljednji događaji u Švedskoj, koju je jučer u Saboru kao mogući uzor Hrvatskoj spominjao dezinformator Pernar uz riječi da je epidemija u toj zemlji završila, natjerali su 22 akademika da u osvrtu od vlade zatraže “brzu i radikalnu promjenu kursa.”

Pišući za list Dagens Nyheter stručnjaci su zatražili niz specifičnih mjera za spašavanje života.

“Zatvorite škole i restorane na isti način kako je učinila Finska. Svi ljudi koji rade sa starijima moraju imati prigodnu zaštitnu opremu. Započnite s masovnim testiranjem svog medicinskog osoblja u dodiru s pacijentima i također testirajte na antitijela kako bi se oni s imunitetom mogli vratit na posao,” zatražili su znanstvenici.

Comments (1)

  1. […] travanj – suočeni s porastom broja oboljelih i umrlih stručnjaci traže ‘brzu i radikalnu’ promjenu kursa u Švedskoj gdje su vlasti ugostiteljske objekte i škole ostavile otvorenima. […]

Comments are closed.