Biznis i ekonomija

250 milijuna eura za BiH, 60 za Crnu Goru u prijedlogu EK za pomoć širem europskom susjedstvu

Europska komisija predložila je u srijedu paket vrijedan tri milijarde eura makrofinancijske pomoći za 10 susjednih zemalja u obliku vrlo povoljnih zajmova za ublažavanje posljedica koronakrize.

Ovo je prijedlog Komisije koji je upućen zemljama članicama i Europskom parlamentu na usvajanje.

>>>Koronavirus: EU mobilizira pomoć za Italiju, Hrvatsku i susjedne zemlje

Paket će nakon procjene financijskih potreba bit raspodijeljen na sljedeći način: 180 milijuna eura za Albaniju, 250 milijuna eura za Bosnu i Hercegovinu, 150 milijuna za Gruziju, 200 milijuna za Jordan, 100 milijuna za Kosovo, 100 milijuna za Moldaviju, 60 milijuna za Crnu Goru, 160 milijuna za Sjevernu Makedoniju, 600 milijuna eura za Tunis i 1,2 milijarde eura za Ukrajinu.

Makrofinancijska pomoć bit će dostupna 12 mjeseci u obliku zajmova pod vrlo povoljnim uvjetima kako bi se pomoglo tim zemljama da zadovolje svoje hitne potrebe financiranja. Uz potporu Međunarodnog monetarnog fonda, fondovi mogu pridonijeti jačanju makroekonomske stabilnosti i stvaranju prostora kako bi se omogućila sredstva namijenjena zaštiti građana i ublažavanju negativnih socioekonomskih posljedica pandemije, navodi Komisija.

>>>HBOR dobio zeleno svjetlo EK za kreditni plasman više od 13,5 milijardi kuna u realnu ekonomiju

“Pomoć našim susjedima je bitna u ovo vrijeme krize kako bi cijela regija ostala stabilna”, izjavio je izvršni potpredsjednik Komisije Valdis Dombrovskis.

Povjerenik za ekonomiju Paolo Gentiloni kaže da “europska solidarnost ne smije stati na granicama Unije, jer u ovoj globalnoj krizi svi zajedno ostaju na nogama ili padaju”.