PolitikaPreporučeno

Tri smrti, rekordnih 369 zaraza: COVID-19 | 3. rujan | detalji

U Hrvatskoj je u zadnja 24 sata zabilježeno rekordnih 369 novih slučajeva zaraze koronavirusom, tako da je broj aktivnih slučajeva danas ukupno 2634, a tri osobe su preminule, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Dosad je najveći broj novozaraženih zabilježen u jednom danu bio 358, i to 26. kolovoza.

Među 369 novooboljelih je 269 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 15 pacijenata.

Od 25. veljače, kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, ukupno je evidentirano 11.094 osoba zaraženih koronavirusom, od kojih je 194 preminulo, a 8266 se oporavilo.

U samoizolaciji je trenutno 8901 osoba.

Do danas je ukupno testirano 179 838 osoba, od toga 4492 u posljednja 24 sata.

Petero novozaraženih u Virovitičko-podravskoj županiji

Na području Virovitičko-podravske županije petero je novozaraženih koronavirusom, tri žene i dva muškarca, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Jedna ženska osoba je hospitalizirana, jedan muškarac je asimptomatski, a ostalo troje zaraženih ima blažu kliničku sliku.

U posljednja 24 sata testirano je 46 uzoraka, od čega je 40 bilo negativno, petero je pozitivnih, a jedan uzorak će se ponoviti.

Šestero do sada zaraženih se oporavilo pa je trenutni broj oboljelih 34.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije 77 osoba se zarazilo Covidom 19, 42 su oporavljene, a jedan je muškarac preminuo.

Istra: četiri nova slučaja zaraze, koronavirus ušao u privatni vrtić

U Istri  su potvrđena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom, među njima je i dijete jednog privatnog pulskog vrtića zbog čega su u samoizolaciji završila četiri zaposlenika i 22-oje djece, a objekt je zatvoren, doznaje se u četvrtak u istarskom Stožeru civilne zaštite.

“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 294 uzoraka briseva na COVID-19, od toga 141 za administrativne potrebe, od kojih su potvrđene četiri novozaražene osobe. Sve osobe dolaze iz mjera samoizolacije ili su bliski kontakt pozitivne osobe”, naveo je načelnik Stožera Dino Kozlevac.

Po njegovim riječima, u jednom slučaju radi se o korisniku privatne predškolske ustanove u Puli zbog čega je objekt zatvoren, provode se protuepidemijske mjere i dekontaminacija prostora dok su osoblje i korisnici stavljeni u mjeru samoizolacije.

Neslužbeno se doznaje kako se u preostala tri slučaja zaraze radi o majci i djetetu iz okolice Pule te o jednoj muškoj osobi iz Premanture.

“Neovisno o ovom slučaju s dječjim vrtićem, novih žarišta nema a situaciju držimo pod kontrolom. Vjerojatno će tijekom dana još nekoliko osoba biti stavljeno u mjeru samoizolacije zbog slučaja zaraze u vrtiću, no stanje je općenito dobro”, poručio je načelnik Kozlevac pozvavši građane na oprez i odgovornost te pridržavanju svih mjera Stožera civilne zaštite.

U međuvremenu tijekom jučerašnjeg dana izliječeno je 15 osoba, a trenutno je u Istri 65 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 234 osoba.

U Osječko-baranjskoj županiji sedam novooboljelih, najviše iz Đakova

U Osječko-baranjskoj županiji u protekla 24 sata sedam je novooboljelih od koronavirusa od kojih pet s đakovačkog područja, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer Civilne zaštite.

Tijekom posljednja 24 sata u osječkom KBC-u i županijskom Zavodu za javno zdravstvo testirano je 307 osoba od kojih je sedam pozitivno na koronavirus. Uz pet s đakovačkog područja, po jedna je osoba iz Osijeka i Belog Manastira, priopćio je Stožer.

Trenutno je u osječkom KBC-u hospitalizirano 12 osoba, a i dalje je jedna osoba na respiratoru. Epidemiolozi su u samoizolaciju stavili novih 27 kontakata, pa je trenutno na području županije u samoizolaciji 289 osoba, navode u Stožeru.

Policija je provjeravala kršenje samoizolacije prema dojavi građana za jednu osobu i nije utvrđeno kršenje. Samoinicijativno su provjerili 51 osobu te također nije utvrđeno niti jedno kršenje mjere samoizolacije, ističu u osječko-baranjskom Stožeru Civilne zaštite.

Petero novozaraženih u Virovitičko-podravskoj županiji

Na području Virovitičko-podravske županije petero je novozaraženih koronavirusom, tri žene i dva muškarca, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Jedna ženska osoba je hospitalizirana, jedan muškarac je asimptomatski, a ostalo troje zaraženih ima blažu kliničku sliku.

U posljednja 24 sata testirano je 46 uzoraka, od čega je 40 bilo negativno, petero je pozitivnih, a jedan uzorak će se ponoviti.

Šestero do sada zaraženih se oporavilo pa je trenutni broj oboljelih 34.

Od početka epidemije na području Virovitičko-podravske županije 77 osoba se zarazilo Covidom 19, 42 su oporavljene, a jedan je muškarac preminuo.

U Sisačko-moslavačkoj županiji šest novozaraženih

Na području Sisačko-moslavačke županije šest je novozaraženih koronavirusom – po dvoje s područja Siska, Novske i općine Dvor, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

U priopćenju se poručuje kako zdravstveno-socijalno odgovorno ponašanje, obveze pravilnog nošenja zaštitnih maski, dezinfekcija ruku i mobitela, te socijalna distanca i druge preporuke moraju biti sastavni dio života.

U Zagrebačkoj županiji 18 novooboljelih

U Zagrebačkoj županiji 18 je novooboljelih od koronavirusa, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

U odnosu na podatke od jučer novooboljelo je 18 osoba – četiri u Samoboru, tri u Dugom Selu, po dvije osobe u Svetoj Nedelji, Jastrebarskom i Velikoj Gorici te po jedna osoba u Zaprešiću, Svetom Ivanu Zelini i općinama Jakovlje, Pušća i Stupnik.

Od 18 novooboljelih osoba sedam slučaja povezano je s ljetovanjem na obali, sedam su kontakti prethodno oboljelih, jedan slučaj povezan je s boravkom u Bosni i Hercegovini, dok je za tri slučaja nejasna epidemiološka anamneza.

Samoizolacija je propisana za još 47 osoba.

Sedam osoba je izliječeno.

Na području Zagrebačke županije od početka pandemije evidentirana je 501 osoba kojoj je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom, izliječeno je 328 osoba, a 11 ih je preminulo. Trenutno su aktivna 162 slučaja.

Stožer apelira na građane da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci. Također, pozivaju ih da izbjegavaju putovanja u zemlje u kojima je pogoršana epidemiološka situacija.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji dvoje preminulih, 114 novozaraženih

Na području Splitsko-dalmatinske županije tijekom posljednja 24 sata od koronavirusa su preminule dvije osobe, dok ih je 114 novozaraženo među kojima njih 54 iz Splita, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću KBC-a Split preminuo je 57-godišnji muškarac i 84-godišnja žena. Oni su uz ostale komorbiditete bili pozitivni i na Covid infekciju, priopćeno je iz Stožera.

Tijekom protekla 24 sata obrađeno je 820 testova, a među oboljelima osam ih je iz Solina,  po sedam iz  Kaštela, Makarske i Podbablja, šest iz Sinja, po dvoje iz Hvara, Imotskog, Klisa, Podstrane, Prološca, Supetra, Trogira te po jedna iz Dicma, Dugog Rata, Jelse, Marine, Okruga, Omiša, Trogira, Trilja, Muća, Tučepa i Vrgorca.

Od 114  novooboljelih osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije 36 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali novooboljeli epidemiološki obrađuju. Ukupno 1490 osoba nalazi se u samoizolaciji.

U KBC-u Split na bolničkom liječenju su 84 Covid pozitivne osobe dok ih je pet  na respiratoru.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji sedam novozaraženih, među njima i dijete

Na području Bjelovarsko-bilogorske županije sedam je novozaraženih osoba koronavirusom, među kojima i jedno dijete, priopćio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Četiri novooboljele osobe su s područja Bjelovara, a dvije s područja općine Kapela. Jedna osoba ima samo prebivalište na području grada Čazme, ali nije testirana i ne liječi se na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Dvije osobe su kontakti ranije zaraženih i bile su u samoizolaciji.

Među novozaraženima je i jedno dijete, i to je prvi slučaj zaraze djeteta na području županije.

Ukupno je na području Bjelovarsko-bilogorske županije 18 osoba zaraženih koronavirusom, dok su u samoizolaciji 144 osobe.

U Ličko-senjskoj županiji oboljela studentica

U Ličko-senjskoj županiji u protekla 24 sata utvrđena je jedna novozaražena osoba, i to 21-godišnja studentica iz Novalje na Pagu, doznaje se u županijskom Stožeru civilne zaštite.

Zaraza je potvrđena i kod jedne osobe iz druge županije, koja koristi izolaciju u privatnom smještaju na području grada Novalje, nije u evidenciji oboljelih Ličko-senjske županije, ali jest pod epidemiološkim nadzorom, priopćio je Stožer.

Od pojave zaraze u Ličko-senjskoj županiji 20. ožujka oboljelo je ukupno 70 osoba, 21 slučaj je aktivan, jedna je osoba preminula, a ostali su izliječeni.

U protekla 24 sata testirano je 37 osoba.

U Zadarskoj županiji 19 novozaraženih

Na području Zadarske županije u protekla 24 sata evidentirano je 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Svi novozaraženi kontakti su prije oboljelih, i to s područja Zadra četvero, troje je iz Biograda, po dvoje s Vira i iz Poličnika, te po jedna zaražena osoba iz Gračaca i Starigrada.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 187 uzoraka, aktivni nadzor provodi se nad 758 osoba, a završio je za njih 6410.

U  Općoj bolnici Zadar  ukupno hospitalizirano je 22 pacijenata, od kojih je jedan na respiratoru.

U protekla 24 sata službenici PU zadarske nisu evidentirali nijedno kršenja samoizolacije.

U Primorsko-goranskoj županiji 15 novozaraženih

U Primorsko-goranskoj županiji u protekla 24 sata zabilježeno je 15 novozaraženih osoba koronavirusom, a devet osoba je ozdravilo, izvijestio je  u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Među novozaraženima pet je kontakata prethodno zaraženih, pet su povratnici s godišnjih odmora, a za ostalih petero se još utvrđuje izvor zaraze, doznaje se.

Na području Primorsko-goranske županije trenutno je 115 aktivnih slučajeva koronavirusa.

U Zagrebu 79 novooboljelih od koronavirusa

U Zagrebu je 79 novooboljelih od koronavirusa, izvijestio je u četvrtak zagrebački Stožer civilne zaštite, a poručeno je i kako u Zagrebu nema nikakvih žarišta.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” Zvonimir Šostar rekao je da je jučer u Zagrebu bilo 79 novooboljelih, da su u Nastavnom zavodu testirali 555 osoba te je 36 bilo pozitivno, a ostale osobe su bile testirane u Klinici za zarazne bolesti, odnosno u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo.

Kod 10 novooboljelih su negativne anamneze, a za čak 41 novooboljelu osobu radi se o kontaktima s ranije pozitivnim osobama, istaknuo je Šostar na konferenciji za novinare. Kaže da je to nešto što su očekivali jer “plaćamo cijenu nažalost nediscipline tijekom ljeta”.

Rekao je i da se sedam novooboljelih osoba zarazilo na godišnjem odmoru i to u Dubrovniku, Baškoj Vodi, Splitu i Novalji te da imaju “čak 12 uvoza opet iz Bosne i Hercegovine”. Rekao je i da imaju jednu novooboljelu osobu gdje je moguća izloženost na svadbi.

Jučer je u samoizolaciju stavljeno 196 osoba, tako da je u Zagrebu 1745 osoba u samoizolaciji. Istaknuo je i da je 51 osoba više izliječena, tako da je sada aktivno 611 slučajeva zaraze koronavirusom.

Šostar je poručio da u Zagrebu zaista nema nikakvih žarišta. Apelirao je na građane da nose zaštitnu masku jer su sve studije pokazale da je najvažnije nostiti masku, te da se pridržavaju fizičke udaljenosti i održavaju redovitu higijenu, a napomenuo je i da mske treba nositi i u liftu te ostalim prostorima gdje nije moguće ostvariti adekvatnu fizičku distancu. 

Na pitanje jesu li razmišljali uvesti neka ograničenja za područje Zagreba s obzirom da ima velik broj osoba koje dolaze iz BiH, Šostar je uzvratio da mjere treba provoditi tamo gdje su se ljudi najviše zarazili, a to su na žalost uglavnom županije na obali Jadranskog mora.

“U Zagrebu zaista nema ni jednog žarišta i nema za sada nikakve potrebe za posebnim nekim ograničavanjem, osim onih mjera koje je već donio Nacionalni stožer”, poručio je Šostar.

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je da je i dalje povećana aktivnost kroz domove zdravlja te je tijekom jučerašnjeg dana pomoć tražilo 370 osoba. Samoizolacija je određena u šest slučajeva i 337 osoba je upućeno na testiranje. Također, uzet je 251 uzorak.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić rekla je da je zasad situacija u domovima za starije jako dobra. Napomenula je da su u cijelom ovom prethodnom razdoblju u gradskim domovima obavili više do 2100 testiranja djelatnika i korisnika, te je samo sedam djelatnika oboljelo od koronavirusa, ali oni nisu ušli u domove pa nisu imali niti proboj virusa u gradske domove.

Rekordni broj zaraza u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, zatvoren dubrovački vrtić

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata otkriveno je 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najviše dosad, a zbog zaražene odgojiteljice, na 14 dana zatvoren je Dječji vrtić „Sunce“.

Kako je izvijestio Županijski stožer, riječ je o pet muškaraca i četiri žene iz Dubrovnika. Četiri zaražene osobe su iz Metkovića, zaraženi su i jedan muškarac i jedna žena iz Konavala, jedan muškarac iz Stona te jedan iz Ploča, a zaražena je i jedna žena iz Dubrovačkog primorja te jedna iz Vele Luke.

Izliječeno je jedanaest osoba, od kojih četiri iz Metkovića, po dvije iz Dubrovnika i Stona te po jedna iz Dubrovačkog primorja, Orebića i Ploča.

U dubrovačkoj bolnici od covida-19 liječi se 16 osoba. U samoizolaciji je 449 osoba, a od početka pandemije analizirano je 10.107 uzoraka.

Zbog zaražene odgojiteljice, zatvoren je Dječji vrtić „Sunce“. Nakon što je u srijedu predvečer stigla obavijest da je jedna odgojiteljica u tom vrtiću pozitivna na koronavirus, u dubrovačkoj gradskoj upravi odlučeno je da se od četvrtka taj vrtić zatvori na 14 dana.

„Odluku o samoizolaciji djelatnika vrtića koji su bili u kontaktu sa zaraženom odgojiteljicom i o potrebi samoizolacije djece donijet će dežurni epidemiolog te će o tome obavijestiti sve djelatnike i korisnike“, ističu iz Grada Dubrovnika.

Jaslice u središnjemu Dječjem vrtiću „Pčelica“, u kojemu je zaražena djelatnica kratko boravila, zatvorene su u četvrtak radi dezinfekcije prostora, a nastavit će raditi u petak, 4. rujna.

Šest novih slučajeva u Krapinsko-zagorskoj županiji

U protekla 24 sata evidentirano je šest novih osoba zaraženih koronavirusom na području Krapinsko-zagorske županije, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

Dvije novozaražene osobe su s područja općine Petrovsko, a po jedna s područja gradova Krapine i Oroslavja te općine Hum na Sutli, dok se jedna osoba nalazi na liječenju u bolničkoj ustanovi izvan Krapinsko-zagorske županije.

Za tri zaražene osobe poznati su kontakti već oboljelih s područja županije, navodi se u priopćenju.

Od jučer u 15 sati do danas u 12.30 sati zaprimljen je 61 negativan nalaz na koronavirus, dok se još uvijek čekaju rezultati testiranja 30 uzoraka.

Ozdravila je jedna osoba s područja grada Oroslavja pa je trenutno zaraženo 46 osoba s područja Krapinsko-zagorske županije.

U samoizolaciji se nalazi 219 osoba.

U dvjema slavonskim županijama 13 zaraženih

U Brodsko-posavskoj županiji u četvrtak je otkriveno šest novih slučajeva zaraze koronavirusom, a u susjednoj Požeško-slavonskoj sedam, izvijestili su stožeri Civilne zaštite tih županija.

U Brodsko-posavskoj županiji pozitivno je 116 osoba, od kojih su četiri u slavonskobrodskoj bolnici.

Pod mjerom samoizolacije u toj je županiji 750 osoba. Od početka pandemije na koronavirus je bilo pozitivno 409 osoba s prebivalištem u Brodsko-posavskoj županiji.

Stožer Požeško-slavonske županije izvijestio je u četvrtak o sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom. U toj županiji trenutačno je pozitivno 87 osoba od kojih su tri u bolnici. Pod mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji je 327 osoba.

U Varaždinskoj županiji tri nova slučaja zaraze

U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji zabilježena su tri nova slučaja zaraze koronavirusom, izvijestio je u četvrtak županijski Stožer civilne zaštite.

U dva slučaja radi se o bliskim obiteljskim kontaktima prethodno zaraženih osoba, a treći slučaj je uvezen iz Njemačke.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji zaražene su 154 osobe, dok se još 15 slučajeva pripisuje prijavljenom mjestu prebivališta.

Oporavilo se šest osoba pa je trenutno u Varaždinskoj županiji 60 aktivnih slučajeva.

Jedna novozaražena osoba je hospitalizirana pa se sada na bolničkom liječenju nalazi devet osoba, od čega osam u Varaždinu i jedna u Zagrebu. Kod kuće se liječi 51 osoba pod zdravstvenim nadzorom infektologa, a u samoizolaciji je trenutno 280 osoba.

U Karlovcu zaražene tri medicinske sestre, 23 zaposlenika bolnice u samoizolaciji

Potvrđen je covid-19 u još dvije medicinske sestre karlovačke Opće bolnice, nakon što je jučer otkrivena jedna zaražena sestra, te su u samoizolaciji četiri liječnika, 15 medicinskih sestara i četiri nezdravstvena djelatnika, priopćio je Županijski stožer Civilne zaštite.

Obnašateljica dužnosti ravnatelja karlovačke bolnice Zdenka Mažuran je rekla da sve tri zaražene sestre rade na Odjelu onkologije i hematologije, ali i na susjednom Odjelu nefrologije, tako da su zbog pojave zaraze oba odjela ispražnjena, a pacijenti su prebačeni na Infektivni odjel u drugoj bolničkoj zgradi.

“Nove pacijente ćemo na odjele gdje se pojavila zaraza primati od ponedjeljka, do kada će se odjeli dezinficirati po svim epidemiološkim pravilima. Premještene pacijente koji trebaju biti otpušteni otpustit ćemo ako kod kuće imaju uvjete za samoizolaciju, a ako ne, ostat će dva tjedna na Infektivnom odjelu”, rekla je Mažuran i dodala kako, unatoč organizacijskim promjenama, “sve službe funkcioniraju”.

Današnji pozitivni nalazi za dvije medicinske sestre ujedno su i jedini pozitivni nalazi od jučer testiranih 148 osoba u Karlovačkoj županiji.

U Općoj bolnici u Karlovcu hospitalizirana je jedna zaražena osoba, u županiji su pod mjerama samoizolacije 82 osobe, a od početka pandemije zaraza je potvrđena u njih 176.

Članak se osvježava s pristizanjem informacija

Comments (3)

  1. […] bolničkom liječenju su 283 osobe, 14 više nego jučer, od kojih je na respiratoru 15 […]

  2. […] >>>Tri smrti, rekordnih 369 zaraza: COVID-19 | 3. rujan | detalji […]

Comments are closed.