Biznis i ekonomijaPreporučeno

Britanski zastupnici, lordovi i vijećnici traže bezuvjetni temeljni dohodak

Nadstranačka skupina zastupnika u pismu je pozvala britansku vladu da lokalnim vlastima dopusti primjenu temeljnog dohotka za koji drže da je ponajbolje, ako ne i jedino rješenje za rastuću nezaposlenost okinutu pandemijom koronavirusa.

>>>UN predlaže privremeni temeljni dohodak za najsiromašnije: COVID-19

Pismo upućeno ministru financija Rishiju Sunaku koje potpisuje više od 500 zastupnika, lordova i lokalnih vijećnika od vlade traži da žurno odobri “pilot programe” nužne za odgovor na remećenje koje je koronavirus izazvao na tržištu rada.

“Moramo iskušati inovativne pristupe koji stvaraju najniži dohodak za sve, omogućujući našim obiteljima i zajednicama da napreduju. Pandemija je pokazala da moramo hitno ojačati svoj sustav socijalne sigurnosti. Stvaranje univerzalnog temeljnog dohotka (UBI) – redovitog i bezuvjetnog gotovinskog plaćanja svakom pojedincu u Velikoj Britaniji – moglo bi biti rješenje,” navodi se u pismu čiji potpisnici izražavaju zabrinutost za budućnost i financijsku sigurnost po isteku kriznih mjera i ulasku u “Covid recesiju”.

Guardian navodi da su dozvolu za primjenu temeljenog dohotka do sad zatražila brojna lokalna vijeća, uključujući Liverpool, Brighton, Leeds, Norwich i Belfast.

>>>Trogodišni pilot bezuvjetnog dohotka u Njemačkoj

Škoti su trogodišni “pilot” zatražili u kolovozu. “Moja se pozicija pomakla od zdušnog interesa za istraživanje (koncepta) do onog što bih ja nazvala aktivnom podrškom,” rekla je tada prva ministrica, Nicola Sturgeon.

Pandemija je temeljni dohodak pretvorila u zbilju u brojnim nacijama, uključujući Sudan, Brazil ili Španjolsku. Rastući broj ekonomista i/ili pobornika Moderne monetarne teorije drži da je njegova primjena uslijed automatizacije i generalnog tehnološkog napretka neizbježna te da je Covid više nego uspješno potpirio postojeće rasprave i ubrzao trendove.