PolitikaPreporučeno

Podrška konzervativcima Angele Merkel pala na 25%, Zeleni za petama

U nedjelju objavljena anketa bilježi pomake među biračkim tijelom u Njemačkoj, daljnju eroziju podrške Kršćansko-demokratskoj uniji (CDU) kancelarke Angele Merkel i snaženje Zelenih.

CDU i sestrinska Kršćansko-socijalna unija (CSU) birače ljute mitom i korupcijom u nabavi zaštitnih maski zbog čega su ostavke predala dvojica konzervativnih zastupnika kojima su dobavljači za pogodovanje plaćali mito sa “šest znamenki”.

Skandal je utjecao na rekodrne gubitke CDU na regionalnim izborima ranije ovog mjeseca.

>>>CDU Angele Merkel ‘izubijan’ na pokrajinskim izborima

Građane, umorne od epidemioloških mjera, dodatno je naljutilo i donošenja pa povlačenje odluke o “Uskrsnom lockdown”, iako je Merkel rekla “mea culpa”.

Sentiment se zrcali u anketi Kantara, pa CDU/CSU trenutno podržava 25% ispitanih, Zelene 23%, a Socijaldemokrate (SPD) 17%.

>>>Alternativa za Njemačku u oporuci dobila ostavštinu od 7 milijuna eura u zlatu, imovini i patentima

Biznisu naklonjeni Slobodni demokrati (FDP) i krajnje desna Alternativa za Njemačku bez oscilacija drže po 10% biračkog tijela svaki.

Podrška Ljevici (Linke) povećala se za 1 bod, na 9%.

Osipanje podrške CDU/CSU-a za dva boda u odnosu na tjedan prije četvrto je zaredom. Koalicija centra s toliko se neodobravanja nije susrela od ožujka prošle godine.

>>>Armin Laschet izabran za novog predsjednika Kršćansko-demokratske unije

“Dolazi do promjene raspoloženja u zemlji,” rekao je premijer Bavarske i lider CSU-a, Markus Söder. “Unija mora pokazati da ima snage i ideja i da nije iscrpljena i potrošena. Ona treba nove početke odmah.”

Kantar je anketu za Bild am Sonntag proveo na uzorku od 1,447 glasača između 18.-24. ožujka. Njemačka na opće izbore izlazi u rujnu.

via Reuters