Biznis i ekonomijaPreporučeno

Afrička svinjska kuga stigla u najveću svinjogojsku regiju Njemačke

Širenje Afričke svinjske kuge (ASK) u najvažnijim svinjogojskim regijama Njemačke izgledno će još godinama priječiti izvoz na velika tržišta poput Kine, rekli su u ponedjeljak analitičari.

>>>Negativna kretanja u govedarstvu, ovčarstvu, kozarstvu i svinjogojstvu | DZS

Novo upozorenje stiže nakon što je farma u Emslandu u ponedjeljak izvijestila o prvoj epidemiji kuge u Donjoj Saskoj gdje je koncentrirana većina njemačkog svinjogojskog sektora.

Anamneza

ASK, koji je bezazlen za ljude ali izrazito razarajući i koban za svinje, prvi je put na njemačke granice stigao u veljači 2020. godine iz Poljske.

Vlasti su tada podigle stotine kilometara elektrificirane ograde u nastojanju da zaustave bolest, ali strategija nije spriječila oboljele veprove da u rujnu iste godine prijeđu granicu. Kina je, nakon teških iskustava i velikog pomora svinja na svojem teritoriju, na prvi slučaj odgovorila zabranom uvoza.

Njemačka je prije pojave kuge u Kinu izvozila oko milijardu eura svinjetine godišnje.

Za zabranom su posegnuli i drugi veliki uvoznici, uključujući Južnu Koreju i Japan, što je pogodovalo španjolskim i drugim južnim svinjogojcima koji su uhvatili dio dalekoistočnih tržišta.

>>>7,14 milijardi dolara za plansko povećanje uzgoja svinja u Kini

“Ovo je jako zastrašujuća vijest, ako je bilo nade da je ASK ograničen na istočnu Njemačku i da je bolest pod kontrolom, tada su te nade sada totalno bačene kroz prozor,” komentirao je Justin Sherrard, globalni strateg za životinjske proteine pri Rabobanku.

Kraj ufanja

O razmjerima ugroze svjedoči podatak njemačkog nacionalnog statističkog ureda prema kojem je Donja Saska najveće svinjogojsko područje u Njemačkoj s oko 6.4 milijuna svinja i praščića.

“S nastavkom pojave slučajeva ASK-a u Njemačkoj ne može se očekivati kraj kineske zabrane uvoza njemačke svinjetine,” konstatirao je analitičar Tim Koch iz njemačkog tržišnog konzultanta AMI. “Svaka nada da bi Kina u bliskoj budućnosti mogla podići zabranu sada je okončana.”

Njemačka je mnogo godina slovila kao vodeći proizvođač svinjetine u Europskoj uniji, ali je titulu prošle godine preuzela Španjolska.

Kina je najveći uvoznik svinjskog mesa na svijetu.

Rizik za Nizozemsku, Francusku

Rastući broj divljih svinja u Njemačkoj, životinja koje rado haraju preko velikih udaljenosti, znači da bi se bolest mogla proširiti u susjedne zemlje.

“Ako ASK može skočiti 500 kilometara s istoka na sjever Njemačke postoji briga da bi se mogla premjestiti na velike svinjogojske industrije u Nizozemskoj i Francuskoj,” upozorio je Sherrard.

Neovisno o daljnjoj migraciji bolesti i životinja, analitičari očekuju da će njemački svinjogojski sektor nastaviti s kontrakcijom.

>>>‘Schnitzel uzbuna’ u Europi

“Njemački bi svinjogojski sektor volio pristup Kini i drugim tržištima izgubljenima nakon ulaska ASK u zemlju. No mislim da u Njemačkoj postoji shvaćanje da će ASK ostati na dugi rok i da se njemački svinjogojski sektor mora prilagoditi manjoj bazi kupaca,” rekao je Sherrard za Reuters.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima