Biznis i ekonomijaPreporučeno

Ako Rusija uskrati plin Njemačka tone u recesiju | BDI

Foto: Florian Berger/Pixabay

Recesija u Njemačkoj je izvjesna ukoliko Rusija u potpunosti zaustavi dostavu plina, upozorila je u utorak vodeća industrijska udruga najsnažnijeg europskog gospodarstva. Italija je istovremeno izvijestila da razmatra financijske potpore kako bi tvrtkama pomogla da stvore zalihe i izbjegnu dublju krizu u zimi.

>>>Rizik od recesije u Njemačkoj ‘značajan’, scenarij stagflacije u Uniji otvoren

Unija je naveliko ovisna o ruskom tržištu plina na kojem je ususret ratu u Ukrajini zadovoljavala do 40% potreba. Njemačka je u još nezavidnijem položaju jer je u prosjeku uvozila do 55% posto tog energenta.

>>>Putin donio ukaz o plaćanju plina rubljima, otvorio put kolosalnoj energetskoj krizi

Veće ili manje potrebe imaju i druge članice pa su remećenja uvjetovana situacijom na bojišnici ili ruskom odmazdom na europske sankcije stvorila veliku krizu u opskrbi koja potpiruje cijene ili pojedine zemlje tjera na ponovno paljenje kotlova i turbina u elektranama na ugljen.

Europska unija naizgled gubi gospodarsku bitku s Rusijom i pokušava zaustaviti krvarenje izazvano samoranjavanjem, odnosno ruskim odgovorom na zapadnjačke i europske sankcije bez presedana.

Divljanje cijena energenata ujedno je i glavni pokretač epohalnih inflatornih pritisaka i rastućeg potrošačkog i građanskog nezadovoljstva.

>>>Rusija se othrvala zapadnjačkoj ofenzivi na gospodarskoj bojišnici | rat u Ukrajini

Udruga njemačkih industrijalaca, BDI, u utorak je prepoznala novostvorenu zbilju pa sasjekla prognozu gospodarskog rasta za 2022. godinu s 3.5% na 1.5% uz (pr)ocjenu da bi potpuno dokidanje opskrbe ruskim plinom okinulo “neizbježnu recesiju”.

Ne podbadaj medvjeda

Rusija još uvijek isporučuje plin kroz Ukrajinu ali smanjenim kapacitetom zbog odbijanja Kijeva da prihvati tokove kroz okupirana područja. Sjeverni tok 1, glavna ruta za isporuku u Njemačku radi s 40% kapaciteta. Gazprom tvrdi da je riječ o tehničkim poteškoćama dijelom uvjetovanima sankcijama, dok njemački resorni ministar drži kako je riječ o odmazdi.

“Ovo je nova dimenzija,” rekao je ministar gospodarstva Robert Habeck. “Ovoj se strategiji ne smije dopustiti da uspije.”

>>>Rusija kažnjava Njemačku, smanjuje opskrbu i žari cijene na tržištu plina

Habeck je ususret smanjenju isporuke bio gorljiv pobornik i zagovarač embarga na rusku naftu, što je naljutilo Kremlj.

Umjesto “Zelene tranzicije” povratak ugljenu

Smanjenje isporuke remeti europske planove i nove regule koje traže izgradnju velikih pričuva ususret zimi. Komisija želi spremnike popunjene na 80% do listopada i 90% do studenoga. Zalihe su trenutačno na 55% i umjesto da se pune, povremeno se prazne.

Talijanska vlada u utorak je najavila prve korake u snaženju pričuva nakon što je energetska kompanija Eni izvijestila o smanjenju isporuka koje traje već dulje od tjedan dana.

>>>‘Ne mogu govoriti o cijeni’: Vučić i Putin dogovorili trogodišnji ugovor o opskrbi plinom

Ministar za ekološku tranziciju Roberto Cingolani u izjavi je najavio da vlasti planiraju kupnju ugljena kako bi osigurale alternativu u slučaju daljnjeg pritiska.

Prvi stupanj uzbune

Referentna cijena plina za Europu trenutačno kotira oko 126 eura po megavat sat (MWh), manje od prije u godini zabilježenog vrhunca na 335 eura, ali 300% više nego u mirnodopska vremena.

>>>‘Crni labudovi’ zaigrali za Rusiju | opskrba plinom

Zaključno sa srijedom, prvi je od tri stupnja uzbune zbog poteškoća u opskrbi aktiviran u Italiji, Austriji, Danskoj, Švedskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj.

>>>Rusija širi redukciju plina, zaustavlja isporuku Njemačkoj, Danskoj i Nizozemskoj

Njemački regulator tržišta plinom, Savezna agencija za mrežne djelatnosti (Bundesnetzagentur), u dolazećim tjednima namjerava uspostaviti novi sustav aukcija čiji je cilj proizvođače ohrabriti na smanjenje potrošnje.

“Svatko svoje dupe čuva, pazi”

Predsjednik agencije, Klaus Müller, u posljednjim danima izražava sumnju da će Njemačka imati dovoljno zaliha da prebrodi zimu. “Kako stvari danas stoje, mi imamo problem,” rekao je prema citatu Reutersa na marginama industrijskog eventa.

Markus Krebber, glavni izvršni direktor RWE-a, najvećeg opskrbljivača električnom energijom i plinom u Njemačkoj, drži da Europa u cjelini ima malo vremena za planiranje.

>>>Godišnja cijena ruskih sankcija Njemačkoj oko pet milijardi eura | LNG

“Kako ćemo redistribuirati plina ako se nađemo potpuno odsječeni? Trenutačno nema plana … na europskoj razini … i svaka zemlja gleda svoje izvanredne planove,” upozorio je direktor na istom događanju.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comment here