PolitikaPreporučeno

Aladrović ‘ne razumije’ zašto ljudi ne vole uvjetovanje života i rada cijepljenjem, testiranjem

Ministar rada i socijalne politike Josip Aladrović izjavio je u srijedu da ne razumije zašto bi se netko odbio testirati na covid-19 i objasnio da ne postoji generalna uputa o tome kako bi poslodavci trebali postupati s takvim radnicima, već samo postojeći akti.

>>>Plenković puko, najavio fašističke izmjene zakona, kriminalizaciju otpora covid režimu

“Nemamo tu prijedloge, imamo zakone koji definiraju rad i obveze na radu, ne samo Zakon o radu, nego sve zakone koji definiraju rad u državnoj službi i javnim službama. Naš je politički stav da moramo omogućiti ljudima cijepljenje ili testiranje”, rekao je Aladrović novinarima nakon sjednice Vlade.

Dodao je kako je to omogućeno pa ne može shvatiti razloge za odbijanje testiranja.

>>>Halt! Wo ist deine Covid papieren!

“Testiranje je neinvazivna metoda i svatko odbijanje testiranja ugrožava zdravlje osobe koja to odbija ili zdravlje njezine okoline. Mislim da je to većina u društvu prihvatila kao vrlo jednostavnu činjenicu”, istaknuo je.

Odgovornost na poslodavcu

Aladrović je naglasio kako je na poslodavcima odgovornost što će učiniti po pitanju onih koji se odbijaju testirati i tako zapravo odbijaju prisustvo na poslu, s obzirom na nužnost covid potvrda.

“S obzirom na to da radno pravo nije tako jednostavno, da je svaki slučaj jedinstven, ne postoji neka generalna uputa. Postoje zakonski akti, odluke Stožera, formalno-pravni akti koji definiraju što učiniti s djelatnicima koji odbijaju i testiranje”, pojasnio je ministar.

>>>Achtung! Covidfašizam u Austriji

Naglasio je kako su poslodavci na jednoj strani, a djelatnici koji eventualno odbijaju testiranje na drugoj – taj se odnos rješava između poslodavca i djelatnika pa ne može postojati generalna uputa.

>>>Stožer je testiranje, prinudu na cijepljenje javnog i državnog sektora uveo na neodređeno

U Hrvatski sabor danas je upućen paket zakonskih prijedloga za reformu sustava socijalne skrbi, a Aladrović je istaknuo kako su to prvi koraci i da će Vlada ispuniti sve što je najavila u programu rada do 2024.