PolitikaPreporučeno

Aleksić: banke su izazvale ‘psihološke traume, bračne brodolome, samoubojstva i deložacije’

Goran Aleskić; Foto: Hina multimedija/YouTube

Čelnik stranke Snaga (Stranka narodnog i građanskog aktivizma) Goran Aleksić u petak kaže da je Državnom odvjetništvu (DORH) kazneno prijavio sedam banaka zbog “udruženog zločinačkog pothvata protiv građana Hrvatske”.

Banke su svojim djelovanjem izazvale “psihološke traume kod ljudi, bračne brodolome, samoubojstva i deložacije.”

Goran Aleksić

>>>Snaga ‘izašla iz aktivizma’, predala listu za EP

Prijava se odnosi na svih sedam banaka za koje je Vrhovni sud presudio da su koristile “nepoštene i ništetne ugovorne odredbe” prilikom sklapanja ugovora u švicarskim francima. Riječ je o Zagrebačkoj banci, Erste & Steiermarkische Bank, Privrednoj banci, Addiko Bank, Raiffeisenbank Austria, OTP banci (i Splitskoj banci u njezinu sastavu) te ruskom Sberbanku.

>>>Izvješće o problematici zaduženosti građana kreditima u švicarskim francima: HNB 2015.

Aleksić je banke optužio za “neformalno udruživanje u oligopol kroz Hrvatsku udrugu banaka” koji je hrvatske građane oštetio za 15 do 25 milijardi kuna, a državni proračun za 3 do 4 milijarde kune. Naveo je da su anuiteti za kredite u švicarcima povećani “za 50 pa sve do 100 posto” u odnosu na ugovorene što je izazvalo psihološke traume kod ljudi, bračne brodolome, samoubojstva i deložacije.

“To su bili lihvarski krediti”, konstatirao je prema ciatatu Hine.

“Banke su lopovi koji su opljačkali hrvatske građane. Konverzijom koja je bila provedena samo su smanjenje glavnice s valutnom klauzolom u CHF-u ali time nisu vraćene niti preplaćene kamate niti preplaćeni tečaj niti zatezne kamate”, rekao je.

Iako je Aleksić u obraćanju naveo “da je slučaj franak sudski završen” banke su već najavile da će odluku Vrhovnog osporavati na Ustavnom sudu.

>>>Ne posuđujte novac od lihvara po kamatnim stopama od 6 i više posto

Položaj dužnika i žrtava nepovoljnih ugovora već su osnažili Europska komisija i Europski sud pravde koji je u ovotjednoj presudi prepoznao “nepoštenu praksu” prilikom ugovaranja kredita, ali je odluke o pojedinim slučajevima ostavio nacionalnom sudstvu.

Aleksić od DORH-a očekuje pokretanje izvida i postupaka protiv banaka.