PreporučenoTech

Alfa, Beta, Gama, Delta…: mutacije od značaja dobile nova imena | COVID-19

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je usvojila novu nomenklaturu za inačice koronavirusa od značaja i/ili interesa te pozvala medijska i stručne dionike da prihvate njezinu upotrebu.

Umjesto dosadašnjeg složenog označavanja serijama brojki i slova, varijante koje izazivaju zabrinutost sada su nazvane prema slovima grčkog alfabeta i kronologiji otkrivanja.

>>>Engleska: 10% hospitaliziranih zbog ‘bengalskog soja’ primilo dvostruku dozu cjepiva

Tako je “Engleskoj inačici” ili “inačici iz Kenta” dodijeljena Alfa, “Južnoafričkom soju” Beta, “Brazilskoj varijanti” Gama, a “Indijskoj” Delta.

Stigmatizacija

WHO u priopćenju navodi da su oznake odabrane nakon širokog savjetovanja i pregleda mnogih potencijalnih sustava imenovanja u kojem su sudjelovali partneri iz cijelog svijeta, uključujući stručnjake upoznate s postojećim sustavima imenovanja, nomenklature i stručnjake za taksonomske viruse, istraživače i nacionalne vlasti.

Iz organizacije podsjećaju da designacija prema geografskom porijeklu nije neuobičajena, ali podrazumijeva stigmatizaciju na regionalnoj ili nacionalnoj razini. Primjerice, bivši je američki predsjednik Donald Trump koronavirus SARS-CoV-2 rado nazivao “Kineskim virusom” što je u pojedinim sredinama rezultiralo netrpeljivošću i napadima na osobe azijskog podrijetla.

>>>Split: suočavamo se s velikom stigmatizacijom pozitivnih i samoizoliranih | apel

“Nijedna zemlja ne smije biti stigmatizirana zbog otkrivanja i prijavljivanja varijanti,” rekla je epidemiologinja WHO-a Maria Van Kerkhove.

Pratite nas na Google vijestima