Biznis i ekonomijaPreporučeno

Alfa guru Ray Dalio pušta uzde, no filozofija ostaje

Ray Dalio; Foto: Stanford Graduate School of Business/YouTube

Ray Dalio, legendarni investitor znamenit po jedinstvenoj filozofiji i dobrim rezultatima prepušta kontrolu nad Bridgewaterom, jednim od najvećih i najuspješnijih riziku sklonih (iliti hedge) fondova.

On ostaje “mentor, član upravnog odbora i značajan dio Bridgewater zajednice,” rekli su u obavijesti iz tvrtke.

>>>U automobilskoj nesreći poginuo 42-godišnji sin Raya Dalia

Dalio se povlači sa 73 godine i bogatstvom koje Forbes procjenjuje na 19.1 milijardu dolara. Njegov je uspon označila “eruditska” strategija čije su značajke korištenje vrtoglave lepeze financijskih instrumenata koji zahvaćaju sve od drvene građe preko grčih državnih obveznica do valutnih budućnosnica.

Investitor je znamenit i cijenjen u financijskim krugovima i zbog svoje postojano dobre informiranosti o svjetskim događajima, odnosno relevantnim društveno-ekonomskim komentarima, osvrtima ili esejima u kojima se, između ostalog, zabavlja reformom kapitalizma, usponom Kine ili budućnošću kriptovaluta.

Kritika bez ega

Jedan od predmeta njegove duboke pažnje su ljudske emocije i njihov utjecaj na financijska tržišta i financijske odluke, tema o kojoj promišlja u knjizi “Principi: Život & Rad”.

>>>Ray Dalio: Gates, Musk, Dorsey… na psiho testu redom dobili lošu ocjenu u ‘brizi o drugima’

U teoriji i praksi, Dalio je zaposlene u Bridgewater Associates pozivao i ohrabrivao na bespoštednu međusobnu kritiku bez ega.

Smjernice su se pokazale izazovne, pa njegova tvrtka bilježi prilično velik broj odlazaka, oko 25% zaposlenih odustaje u prvih 18 mjeseci.

“To je kultura, ali je suprotna kultu,” rekao je Dalio o ustrojstvu u 2016. godini.

“Lagana igra”

Investitor je rođen u Jackson Heightsu, Queens, kao jedino dijete jazz muzičara i domaćice. Wall Steet ga je dozvao rano, nakon preseljenja u periferija Long Islanda gdje je već u osmoj godini razmjenjivao dioničke savjete.

>>>Dalio: monetarna politika kakvu poznajemo je na umoru i zamijenit će je nešto poput MMT-a

Nakon što se vrijednost moje prve dionice utrostručila “skužio sam da je to lagana igra”, rekao je Dalio u 2011. za New Yorker.

Njegov je portfelj tijekom studiranja na Sveučilištu Long Islanda porastao na nekoliko tisuća dolara koje je potom iskoristio za istraživanje transcendentalne meditacije.

Nakon diplome se uputio na usavršavanje u poslovnoj školi Harvard pa se zaposlio kao trgovac robom.

>>>‘Trickle down’ ekonomija i kapitalizam slomljeni, bliži se velika promjena paradigme: Dalio

Bridgewater je utemeljio u 1975. godini i započeo živjeti i raditi iz preuređene štale u Connecticut. Njegovi su članci o funkcioniranju gospodarskih sustava uhvatili pažnju nekolicine istaknutih ljudi u mirovinskim fondovima i on je uskoro imao šarolike klijente, od Svjetske banke do Eastman Kodaka.

“On je imao novi način razmišljanja,” rekao je Rusty Olson koji brine o mirovinama Kodaka za New Yorker. “Dobijete isti povrat, ali također dobijete i vraški puno korisne diversifikacije.”

“Pure Alfa”

Daliev model svoju je pronicljivost i sposobnost zarade dokazao tijekom globalne financijske krize u 2018. godini kada je njegov vodeći fond “Čista Alfa” iz previranja izašao snažniji za 9.5% dok su drugi ulagači tražili iskupljenja a referentni burzovni indeksi propadali za gotovo 40%.

>>>Najveći svjetski hedge fond uložio 1.5 milijardi dolara u krah američkog i/ili europskog tržišta

S druge strane, strategija se nije pokazala uspješnom tijekom pandemije bolesti COVID-19, pa je njegov fond u 2020. godini izgubio 12.1 milijardu dolara koji se polako vraćaju.

Vrijednost Alfe od početka godine porasla je za 35%.

>>>Ray Dalio povukao paralele između aktualnosti i Velike depresije

Dalio se nakon globalne financijske krize još snažnije fokusirao na svoju osobnu filozofiju, tražeći ili nudeći rješenja za gospodarske i društvene nevolje. Jedan od njegovih proslavljenih eseja, posvećen reformi kapitalizma i objavljen u 2019. godini, upozorava da rastuća nejednakost u primanjima i izostanak investicija u javno obrazovanje “predstavljaju egzistencijalni rizik za SAD.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters