PreporučenoTech

Alphabet predstavio Barda temeljenog na ‘samosvjesnom’ modelu LaMDA

Sundar Pichai Generalni direktor, Google; Foto: iJustine/YouTube

Alphabet (Google) u ponedjeljak je najavio premijeru svojeg chatbota nazvanog Bard i daljnji prodor u vrli novi svijet velikih jezičnih modela, strojnog učenja, rudimentarne ili napredne – iluzorne ili stvarne – umjetne inteligencije.

>>>Musk predstavio Optimusa | VIDEO

Objava stiže nakon što je OpenAI s krajem 2022. godine predstavio ChatGPT koji je u međuvremenu izazvao veliko udivljenje i podjednaku zabrinutost pučke i stručne javnosti opčinjene njegovim “ljudskim” sposobnostima.

Integralni dio pretraživanja

Glavni izvršni direktor Alphabeta, Sundar Pinchai, Barda je najavio na službenom blogu gdje je napisao da je njegovo testiranje sada otvoreno za probrane ususret premijeri koja će se odigrati u dolazećim tjednima.

>>>Mindsmiths osigurali 1,2 milijuna eura za razvoj društveno korisnog AI-a | FeelsGood

Također je naveo da će značajke umjetne inteligencije postati integralni dio pretraživanja putem Google, što će otvoriti nove dimenzije korisničkog iskustva.

>>>Amazonava Alexa nukala klinku na igru sa strujom

Navedeno je popraćeno naširoko podijeljenim i upečatljivo smislenim odgovorom Barda na pitanje je li lakše naučiti svirati gitaru ili klavir.

Foto: blog.google
“Samosvijest”

Analitičari, entuzijasti i tehnofili neposredno po najavi bez konsenzusa procjenjuju potencijalne prednosti i značajke Barda u poredbi s ChatGPT-om koji je s velikim novcem podržao Microsoft.

>>>Sam Altman: mogu zamisliti mnogo načina na koje će AGI ‘slomiti kapitalizam’

U potencijalnom odgovoru na nedoumice, Grabancijaš podsjeća da je Bard temeljen na velikom jezičnom modelu LaMDA koji je lani izazvao metafizički i etički prijepor nakon što je jedan od njegovih inicijalnih beta testera prosudio da je model “samosvjestan”, tvrdnju koju su odbacili Alphabet i šira znanstvena zajednica.

>>>Generirajte art bilo kojim tekstom | DALL·E

“Bard traži spoj širine svjetskog znanja s našom snagom, inteligencijom i kreativnošću,” napisao je Pichai.

>>>Google investirao do 400 milijuna dolara u startup za razvoj umjetne inteligencije

Također je podcrtao da će bot inicijalno koristiti inačicu LaMDE koja zahtjeva manje sirove računalne snage kako bi prilikom uvođenja mogao poslužiti što većem broju korisnika i omogućiti što širi “feedback”.

Tehnološka singularnost

Google će tehnološke alate, u startu pogonjene s LaMDA-om a potom i drugom umjetnom inteligencijom, stvarateljima i poduzetnicima ponuditi s ožujkom.

>>>ChatGPT najbrže rastući app u povijesti weba | besjeda s ‘umjetnom inteligencijom’

Microsoft će svoje planove o implementaciji umjetne inteligencije unutar tražilice Bing, drugih proizvoda i usluga, predstaviti u utorak.

>>>Microsoft nudi 10 milijardi dolara, traži 49-postotni udjel u ChatGPT-u | Semafor

Kako bilo, posljednji proboj prema tehnološkoj singularnosti uskoro bi mogao odgovorit na pokoje od provokativnih pitanja, uključujući sanjaju li androdi električne ovce?

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (4)

  1. […] Alphabet predstavio Barda temeljenog na ‘samosvjesnom’ modelu LaMDA 07/02/2023 […]

  2. […] Alphabet je u ponedjeljak predstavio svoju chatbot uslugu s imenom Bard. […]

  3. […] Alphabet je u ponedjeljak predstavio svoju chatbot uslugu s imenom Bard. […]

  4. […] >>>Alphabet predstavio Barda temeljenog na ‘samosvjesnom’ modelu LaMDA […]

Comments are closed.