Biznis i ekonomijaPreporučeno

Amandmani Picule dali lokalni pečat europskoj strategiji ‘Od polja do stola’

Tonino Picula; Foto: Laurie DIEFFEMBACQ/EP

Amandmani hrvatskog europarlamentarca Tonina Picule na EU-ovu strategiju “Od polja do stola” doprinijet će da turisti konzumiraju lokalnu hranu čime će se pomoći malim obiteljskim gospodarstvima i hrvatskom selu, istaknuo je u petak ured zastupnika nakon glasanja o toj strategiji u odborima Europskog parlamenta.

>>>Strategija bioraznolikosti stiže neumitno, s ‘doista velikim troškom’ za poljoprivrednike i ribare

“Zaštita malih proizvođača izvornih proizvoda u opskrbnom lancu, kao i konzumacija lokalne i svježe organske hrane jamstvo su dugoročnog opstanka naših obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i posljedično života i napretka na hrvatskom selu. Zbog toga mi je bilo iznimno važno da moji amandmani uđu u Izvješće u okviru EU strategije ‘Od polja do stola’”, istaknuo je hrvatski zastupnik Tonino Picula povodom usvajanja Izvješća na sastanku Odbora EP-a za poljoprivredu i ruralni razvoj (AGRI) te Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) koji su zajednički usvojili zastupnikove amandmane Izvješća u okviru strategije Europske unije „Od polja do stola”.

Piculin doprinos EU-ovoj strategiji “Od polja do stola” je da će turisti konzumirati lokalnu hranu, napominje ured zastupnika ističući kao najvažnije zastupnikove amandmane one usmjerene na borbu protiv malverzacija u opskrbnom lancu, potrošnju lokalne organske hrane i mjerenje kvalitete za oznake zemljopisnog podrijetla.

17 amandmana

U cijelosti je usvojen zastupnikov amandman kojim se prepoznaje važnost svježe organske hrane koja se konzumira lokalno, na dobrobit zdravlja potrošača, ali i okoliša. Picula je pozvao na mjere potpore te istaknuo veliki potencijal u promicanju lokalne suradnje primarnih proizvođača i pružatelja turističkih usluga, što bi u konačnici moglo povećati potrošnju svježe domaće hrane, priopćio je ured zastupnika.

>>>Opstojnost hrvatskog sela traži brze i sveobuhvatne promjene, kažu lokalni poduzetnici

Picula, kao zamjenski član Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj, podnio je 17 amandmana na inicijalnu verziju izvješća, od kojih je većina ušla u završni tekst kao dio dogovora većine političkih grupa u Europskom parlamentu.

Strategija “Od polja do stola” iznimno je značajan dio Europskog zelenog plana, kojoj je cilj stvarati poticajne i učinkovite utjecaje na okoliš i društvo, pomažući pritom definiranju i provođenju tranzicije europske poljoprivrede. Ovom se inicijativom želi doprinijeti ostvarenju zdravije, zelenije i održivije proizvodnje te razvoju prehrambenog tržišta i opskrbnog lanca, ističe se u priopćenju.

>>>Borzan o ‘poželjnom protekcionizmu’, novoj poljoprivrednoj strategiji | Od polja do stola

Nastavno na nedavne Piculine aktivnosti u borbi za priznanje Prošeka na razini Europske unije, u usvojeni tekst ušao je i njegov amandman kojim se ističe uloga EU sustava mjerenja kvalitete za oznake zemljopisnog podrijetla, kao što su zaštićena oznaka izvornosti (ZOI), zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla (ZOZP), zemljopisna oznaka alkoholnih pića i aromatiziranih vina (OZP) te zajamčeni tradicionalni specijaliteti (ZTS), koji su izvrsni primjeri načina na koji EU postavlja standarde kvalitete u poljoprivredi, navodi ured zastupnika.

>>>Postignut je politički dogovor o golemim poljoprivrednim subvencijama | CAP

Očitovanje o Izvješću na plenarnoj sjednici Europskog Parlamenta u Strasbourgu idući je korak koji se na dnevnom redu očekuje sljedeći mjesec.