PreporučenoTech

Amazon Web Services i Vlada RH otvorili suradnju na oblaku, najavljeni novi poslovi, ured u Zagrebu

Foto: Vlada RH

Vlada je u četvrtak na 76. sjednici ovlastila državnog tajnika Bernarda Gršića za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Vlade Republike Hrvatske i tvrtke Amazon Web Services.

Iz Služba za odnose s javnošću Vlade navode da je Memorandum rezultat razgovora i težnje razvoju računarstva na oblaku (cloud computing) u javnom sektoru. Vlada očekuje da će korištenje Amazonovih usluga pridonijeti implementaciji Nacionalne razvojne strategije. Premijer Andrej Plenković osobno se u srpnju ove godine sastao s predstavnicima AWS-a u Sofiji gdje je poveo razgovore o suradnji u području digitalizacije.

>>>Amazon stvara 3,000 trajnih radnih mjesta u Italiji

Memorandum o razumijevanju odnosi se na suradnju AWS-a i hrvatske Vlade u sljedećim područjima:

 • Uvođenje niza programa za edukaciju i certifikaciju kako bi se ubrzalo učenje u vezi s “cloudom” i razvile kompetencije ljudskih potencijala.
 • Potpora provedbi hrvatske Nacionalne strategije kroz podršku naporima Vlade u digitalnoj transformaciji društva.
 • Podrška razvoju hrvatskih “cloud” politika: AWS je spreman surađivati s Vladom u razvoju svih politika koje su izravno relevantne za pružanje usluga računalstva u oblaku slijedeći međunarodne primjere i razmjenjujući prethodno iskustvo AWS-a.

Snaženje gospodarstva

Predsjednik Vlade Andrej Plenković pozdravio je potpisivanje Memoranduma kao prvog koraka u suradnji s tvrtkom AWS.

“Očekujemo suradnju na području inovacija sa svrhom jačeg gospodarskog razvoja. Posebno nas veseli činjenica da tvrtka AWS u Zagrebu otvara novi Centar za projektiranje podatkovnih centara, drugi takve vrste u cijeloj EMEA regiji. Ovakav centar doprinijet će razvoju digitalnog gospodarstva naše zemlje, što je prioritet Vlade, a računalstvo u oblaku imat će važnu ulogu u tome.”

>>>Amazon priznao da radnike prisiljava na uriniranje u boce

Potpredsjednica AWS-a za javni sektor (EMEA) Isabella Groegor-Cechowicz pozdravila je potpisivanje Sporazuma, kao i Vladine planove za digitalnu transformaciju države, najavivši da će AWS tim ciljevima ponosom dati svoj doprinos.

>>>EU kaznio Amazon s rekordnih 746 milijuna eura | GDPR

“Ovaj Sporazum o suglasnosti daje okvir unutar kojeg ćemo surađivati s Vladom, ali i hrvatskim građanima kako bismo potaknuli rast i razvoj radne snage spremne za rad u računalnom oblaku te kako bismo podržali želju Hrvatske za modernizacijom u području informacijskih tehnologija. Kao dio našeg daljnjeg ulaganja u Hrvatskoj drago nam je što možemo najaviti da ćemo u Zagrebu otvoriti i novi ured za dizajn podatkovnih centara, stvarajući tako nove poslove i radna mjesta koja će podržati razvoj i poslovanje vezano za AWS-ove usluge u oblaku u Hrvatskoj,” rekla je Groegor-Cechowicz prema priopćenju Vlade RH.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (3)

 1. Pretty! This was a really wonderful post. Thanks for providing this information.

  Have a look at my web-site … heraldnet

 2. Do you have any video of that? I’d love to find out more
  details.

  My web-site; area52

 3. Great web site you have here.. It’s hard to find good quality writing
  like yours these days. I really appreciate individuals like you!
  Take care!!

  Feel free to surf to my page; thc/cbd gummies online

Comments are closed.