Biznis i ekonomijaPreporučeno

Ambasadorica Glavak upoznala najboljeg poljoprivrednika, proizvođača industrijske konoplje iz Đakova

Zastupnica Sunčana Glavak s najboljim hrvatskim mladim poljoprivrednikom za 2018. godinu Zvonimirom Kalićem; Foto: Ured Sunčane Glavak

U Svetom Martinu na Muri u petak je održana Konferencija “Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva” na kojoj je sudjelovala Sunčana Glavak, zastupnica u Europskom parlamentu i nova ambasadorica Kluba zastupnika Europske pučke stranke za najboljeg mladog hrvatskog poljoprivrednika

Na konferenciji su, između ostalog predstavljeni i mladi hrvatski poljoprivrednici te strategija financiranja poljoprivrede i ruralnog razvoja do 2027. godine. O važnosti poljoprivredne proizvodnje i ulaganjima u poljoprivredu u Hrvatskoj, u svom govoru se posebno osvrnuo predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Zastupnica Glavak tom se prigodom susrela s najboljim hrvatskim mladim poljoprivrednikom Zvonimirom Kalićem, proizvođačem industrijske konoplje iz Đakova, koji će 26. ožujka 2020. godine u Bruxellesu predstavljati Hrvatsku na šestom izboru za najboljeg mladog poljoprivrednika. Ovo hvalevrijedno natjecanje u Europskom parlamentu organizira Klub zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u sklopu Europskog kongresa mladih poljoprivrednika.

>>>Hrvatska ubrzala put do dozvola, olakšala uzgoj industrijske i medicinske konoplje: detalji

Prvi Europski kongres održan je 2012., a prva hrvatska ambasadorica bila je 2014.godine Dubravka Šuica. Nakon Dubravke Šuice, ambasadorica je postala Marijana Petir, a najbolji hrvatski poljoprivrednici dosad su bili: Martina Petrović, Ivan Veselić, Matija Cetinić Frankos te Ivan Gašić.

>>>Petir dobila EU Oskara: Ovo je kruna moga petogodišnjeg rada

Cilj Kongresa mladih poljoprivrednika je promovirati europsku poljoprivredu i ruralni razvoj, istodobno vrednujući nužnost poticanja vlastite poljoprivredne proizvodnje. U ožujku 2020.godine u Bruxellesu, uz Hrvatsku, naći će se nominirani najbolji poljoprivrednici iz još 22 zemlje.

Ured Sunčane Glavak/Grabancijaš