Biznis i ekonomijaPreporučeno

Američke banke dijele otkaze, prognoziraju recesiju

Jamie Dimon; Foto: CNBC/YouTube

Najveće američke banke provode pripreme za gospodarsko propadanje u 2023. godini uz procjene da će stezanje monetarne politike okinuti recesiju.

Jamie Dimon, glavni direktor JPMorgan Chase & Co, za CNBC je rekao da su potrošači i tvrtke trenutačno u dobrom stanju, ali da ono možda neće potrajati.

>>>Top bankarica nakon svjetske turneje podijelila gledišta o kamatama, Rusiji i recesiji

Prekaljeni je bankar citirao povećanje kamata u financijskom sustavu, usporavanje gospodarskih aktivnosti i inflacijom potaknutu eroziju potrošačke moći.

“Te stvari gospodarstvo lako mogli izbaciti s tračnica i izazvati blagu do tešku recesiju zbog koje su ljudi zabrinuti,” rekao je.

Američki potrošači još uvijek imaju zaliha novca darovanog u jeku pandemije bolesti COVID-19 no analitičari procjenjuju da bi ušteđevina sredinom 2023. godine mogla okopniti.

>>>Inflacija u SAD-u na najvišoj razini u 40-1/2 godina

Dimon je također procijenio da bi američka središnja banka, Federalne rezerve (Fed), referentne kamatne stope za financijski sustav mogla povećati do 5%, što bi trebalo biti dovoljno za hlađenje cijena, ali i gospodarskih aktivnosti.

Fed je prošlog mjeseca stopu povećao za 75 baznih bodova, na razinu od 3.75%-4%, signalizirajući uzgred da bi, ovisno o podacima, na sljedećem vijećanju mogao usporiti sa stezanjem.

“Gospodarski rast usporava”

Recesiju su ovog tjedna prognozirali i drugi veliki američki zajmodavci.

Glavni direktor Bank of America, Brian Moynihan, investitorima je na konferenciji u organizaciji Goldman Sachsa rekao da interna istraživanja pokazuju “negativan rast” u prvoj polovici 2023. godine uz procjenu da će sažimanje biti blago.

“Gospodarski rast usporava,” rekao je njegov kolega iz Goldman Sachsa, David Solomon. “Kada razgovaram s našim klijentima oni zvuče izrazito oprezno.”

U skladu s procjenama, američke banke dijele otkaze. Morgan Stanley svoju je radnu snagu smanjio za 2% ili oko 1.600 zaposlenika.

>>>Top bankare Wall Streeta više brine geopolitika nego recesija

Otkazi su prije uručeni u Goldmanu i Citigroupu.

Zapošljavanje je zamrznuo i najveći svjetski upravitelj imovinom, BlackRock Inc.

“Pokušavamo biti malo razboritiji,” rekao je glavni financijski direktor Gary Shedlin.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/ CNBC/Reuters

Comments (3)

  1. […] Agresivni pristup središnjice pritom izaziva zabrinutost da će korekcija rezultirati recesijom. […]

  2. […] >>>Američke banke dijele otkaze, prognoziraju recesiju […]

Comments are closed.