PolitikaPreporučeno

Američki general naredio pripreme za rat s Kinom

Mike Minihan; Foto: Defense Flash News/YouTube

S četiri zvijezde okićen general američkih zračnih snaga u petak je svojim časnicima poslao dopis u kojem predviđa da će Sjedinjene Američke Države u roku od dvije godine stupiti u rat s Kinom.

“Nadam se da griješim. Moj mi želudac govori da ćemo se boriti u 2025. godini,” napisao je Mike Minihan.

>>>Biden planira veliku prodaju oružja Tajvanu | Politico

NBC News, koji se našao u posjedu dopisa, piše da general svoje slutnje temelji na činjenici da će SAD u 2024. godini biti zauzet predsjedničkim izborima što bi Kina mogla iskoristiti za invaziju Tajvana.

Autentični interni dopis

On časnicima nalaže da započnu pripreme za sukob, uključujući izgradnju fortifikacija, pospješivanje budnosti, integracije i agilnosti kako bi njegova sila od gotovo 50.000 ljudi i 500 borbenih zrakoplova bila “spremna za borbu i pobjedu unutar prvog lanca otoka”.

>>>Tajvanska kriza (tag)

Dopis je upućen svim zapovjednicima od kojih je zatraženo da do 28. veljače izvijeste o velikim pripremama koje namjeravaju provesti.

>>>Poigravanje kineske vojske s granicama Tajvana, zahvala ‘drugarici Pelosi’ | VIDEO

General od Zapovjedništva zračne mobilnosti (engl. Air Mobility Command, AMC) i svih vojnika traži spremnost da “ispale metak u metu od 7 metara s punim razumijevanjem da je smrtonosnost bez pokajanja najvažnija.”

“Ciljaj u glavu,” napisao je i od osoblja zatražio da ažurira svoje podatke i kontakte za hitne slučajeve.

Minihan obuku za bojno djelovanje želi započeti u ožujku.

>>>Kremlj: ne treba podcjenjivati razinu napetosti koju je izazvao SAD | Tajvanska kriza

Glasnogovornik AMC-a u petak je potvrdio autentičnost dopisa.

“Ovo je autentični interni dopis generala Minihana upućen njegovim podređenim zapovjednim timovima. Njegova se zapovijed nadovezuje na prošlogodišnje temeljne napore Zapovjedništva zračne mobilnosti da se zračne snage mobilnosti pripreme za budući sukob, ako odvraćanje ne uspije.”

Tajnik za odnose s javnošću Ministarstva obrane, brigadni general Patrick Ryder, u komentaru je rekao da “strategija nacionalne obrane jasno pokazuje da je Kina glavni izazov za Ministarstvo obrane” i da “fokus ostaje na radu sa saveznicima i partnerima na očuvanju mirnog, slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] koji se otvoreno priprema za rat s Kinom, slična upozorenja Pekingu upućuju od ožujka 2022. otkad su odnosi dviju najsnažnijih […]

Comments are closed.