Biznis i ekonomijaPreporučeno

Američki Kongres reaktivirao ‘Zakon o zakupu’ iz 1941.; Volodin: hipoteke su skupe

Predsjednik Joe Biden i prva dama Jill Biden plešu pred američkim vojnicima; Foto: White House/Erin Scott

Najviši zastupnik u ruskom parlamentu u petak je rekao da se Ukrajina suštinski daje pod hipoteku Sjedinjenim Američkim Državama čiji je predsjednik Joe Biden od Kongresa zatražio odobrenje 33 milijarde dolara u zajmovima za kupnju oružja i financiranje posredničkog (engl. proxy) rata u Europi.

>>>Teški gubici, veliko krvoproliće na istočnoj bojišnici | rat u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij američke je zastupnike pozvao da zahtjev predsjednika koji radikalno i dramatično povećava američki ulog i ulogu u sukobu odobre hitro.

Vjačeslav Volodin, predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta čije izjave često zrcale gledišta Kremlja, SAD je optužio za profitiranje od rata koje će zadužiti pokoljenja Ukrajinaca.

>>>Biden proglasio embargo na rusku naftu, ‘dramatičan’ rast cijena motornih goriva u Uniji izvjestan

“Zakup zemlje je robni zajam, i nije jeftin: mnogo će budućih generacija ukrajinskih građana plaćati za svu municiju, opremu i hranu koje će snabdjeti Sjedinjene Države,” rekao je Volodin.

“Zelenskij zemlju vodi u dužničku jamu,” dodao je prema citatu Reutersa.

Bidenov zahtjev uključuje više od 20 milijardi dolara u oružju, streljivu i vojnoj pomoći, 8.5 milijardi za izravnu gospodarsku pomoć ukrajinskoj vladi i 3 milijarde dolara u humanitarnoj pomoći.

>>>Ptičica pokakala Bidena | VIDEO

New York Times je izvijestio da je Kongres u četvrtak evocirao “Zakon o zakupu” iz 1941. godine koji je originalno predložio američki predsjednik Franklin D. Roosevelt kako bi pomogao u naoružavanju britanskih snaga u borbi protiv nacističke Njemačke i tako uprtio put opskrbi i zaduživanju Ukrajine.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima