PolitikaPreporučeno

Američki obavještajci ubili lidera Al-Kaide al-Zawahirija

Ayman al-Zawahiri; Foto: NBC New York

Američka Središnja obavještajna agencija (CIA) u ponedjeljak je izvijestila o uspješnom smaknuću lidera Al-Kaide Aymana al-Zawahirija.

Zawahiri, duhovni i materijalni slijednik slavnog i zloglasnog borca za slobodu i/ili terorista Osame bin Ladena ubijen je bespilotnom letjelicom u tajnoj operaciji u 71 godini života.

Američki su obavještajci bin Ladena ubili u 2011. godini.

Jedna od najznamenitijih i ponajviše cenzuriranih izjava Osame bin Ladena neposredna je reakcija na terorističke napade od 11. rujna 2001. godine.

“Želio bih svijet uvjeriti da ja nisam planirao nedavne napade, koje su naizgled planirali ljudi iz osobnog interesa. Ja živim u islamskom emiratu Afganistana i slijedim pravila njegovih lidera. Trenutačni vođa meni ne dopušta da izvršim takve operacije,” naveo je bin Laden u izjavi za medije objavljenoj 17. rujna (CNN, vanjska poveznica).

Jedan je od službenika uz uvjetovanje anonimnosti rekao da je atentat bespilotnom letjelicom izveden u nedjelju u glavnom gradu Afganistana, Kabulu.

Glasnogovornik Talibana, Zabihullah Mujahid, u ponedjeljak je potvrdio i snažno osudio udar, rekavši da krši “međunarodne principe”.

Lik i djelo

Administracije Sjedinjenih Država ubijenog su Zawahirija proganjale zbog niza terorističkih akcija.

Američki obavještajci vjeruju da je odgovoran za napad na američki mornarički razarač USS Cole dok je ovaj boravio u Jemenu. Ubijeno je 17, a ranjeno 30 američkih mornara.

SAD je protiv Zawahirija podigao i optužnicu zbog bombaških napada na američka veleposlanstva u Keniji i Tanzaniji u kolovozu 1998. godine. Tada je ubijeno 224, a ranjeno više od 5,000 ljudi.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comment here