PreporučenoTech

Američki regulatori upozorili na moguću vezu između bivalentnih cjepiva i moždanog udara

Özlem Türeci, suosnivačica biotehnološke tvrtke BioNTech koja je 2020. razvila prvo mRNK cjepivo protiv bolesti COVID-19; Foto: Jennifer Jacquemart/EC

Sustav za motrenje sigurnosti signalizira povezanost dorađenih, bivalentnih cjepiva protiv bolesti COVID-19 proizvođača Pfizer/BioNTecha i ishemijskog moždanog udara u starijih osoba.

>>>Pokrenuta je istraga covid profiterstva, Europske komisije

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Agencija za hranu i lijekove (FDA) u petak su izvijestili (ovdje) da je unutar baze podataka otkriveno “potencijalno pitanje sigurnosti” i povećana učestalost moždanog udara u osoba starijih od 65 godina u razdoblju od 21 dana nakon primanja bivalentnog cjepiva.

Ishemijski moždani udar nastaje kada krvni ugrušak blokira ili sužava arteriju koja vodi do mozga (više, HeMED).

>>>Lagali su i o upalama srca | COVID-19

FDA i CDC navode da druga velika istraživanja, Sustav prijavljivanja nuspojava cjepiva, baze podataka drugih zemalja i baze podataka Pfizer/BioNTecha nisu prepoznale navedeno sigurnosno pitanje koje “potrebuje dodatnu istragu”.

>>>Istraživač citirao uznemirujuće podatke, pozvao na obustavu primjene mRNK cjepiva | COVID-19

Grabancijaš čitatelje podsjeća da su svi navedeni regulatori, a osobito proizvođači cjepiva kroz tijek pandemije pokazali šokantnu neodgovornost, lagali o sigurnosti, nuspojavama i učinkovitosti cjepiva.

Morbidne laži

Primjerice, regulatori u Americi i drugdje prva su bivalentna cjepiva odobrili unatoč potpunom izostanku kliničkih ispitivanja. Bivalentno je cjepivo na tržište pušteno nakon testova na životinjama uz obrazloženje proizvođača da im žurnost i rokovi nisu dozvolili provođenje standardnih kliničkih ispitivanja.

>>>Apsolutni izostanak kliničkih ispitivanja novih cjepiva protiv covida

U svjetlu navedenog, pozivanje FDA i CDC-a na “velika istraživanja” predstavlja još jedno u nizu proturječja i/ili obmana.

>>>Velika laž o učinkovitosti cjepiva u priječenju zaraze trese web | #PfizerGate

“Iako ukupni podaci trenutno sugeriraju da je vrlo malo vjerojatno da signal u VSD-u (Vaccine Safety Datalink) predstavlja istinski klinički rizik, vjerujemo da je važno podijeliti ovu informaciju s javnošću,” rekle su zdravstvene vlasti.

Uobičajeno, proizvođači Pfizer i BioNTech navode da njihovi “mnogobrojni sustavi za motrenje u SAD-u i globalno nisu pronašli dokaze koji bi doveli do zaključka da je ishemijski moždani udar povezan s korištenjem (njihova) cjepiva.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Reuters

Comment here