Biznis i ekonomijaPreporučeno

Američko tržište rada OK u rujnu, stopa nezaposlenosti 3.5%

Američka ekonomija je u rujnu bila umjerena u stvaranju novih poslova što je stopu nezaposlenosti gurnulo prema najnižim razinama u pola stoljeća, na 3.5%.

Izvještaj Labor Departmenta stiže nakon tjedna neugodnih podataka koji sugeriraju da trgovinski ratovi i protekcionizam predsjednika Donalda Trumpa uzimaju danak američkoj ekonomiji. Manufaktura se na putu prema tehničkoj recesiji u rujnu smanjila drugi mjesec zaredom, usporio je i uslužni sektor.

Reuters piše da današnje izvješće umanjuje zabrinutost investitora za generalno zdravlje ekonomije. Postojana snaga tržišta rada smatra se ključnom za zauzdavanje usporavanja ekonomije.

SAD je prema izvješću u rujnu stvorio 136,000 poslova isključujući poljoprivredu. Revidirani su i podaci za kolovoz s prve procjene od 130,000 na 168,000 novih radnih mjesta. Ekonomisti su u anketi Reutersa očekivali 145,000 poslova u rujnu.

Rekordna, “puna zaposlenost” u američkoj gig-ekonomiji i dalje ne uspijeva podići plaće ili potaknuti inflaciju. Podaci za rujan pokazuju da je rast plaća izostao u uslužnom sektoru, dok su nadnice u manufakturi pale prvi put u posljednjih šest mjeseci.

Izvještaj Labor Departmenta nije umanjio očekivanja analitičara da će američka središnja banka, unatoč signaliziranju stanke, do kraja godine još jednom korigirati kamatne stope.