Biznis i ekonomijaPreporučeno

Amerika juri u ‘Veliku depresiju 2.0’, u mjesec dana bez posla ostalo 26.5 milijuna ljudi  

Fotografija "Migrantske majke" iz 1936. koja često služi za ilustraciju Velike gospodarske krize u SAD-u; Foto: Dorothea Lange/Public domain

Od sredine ožujka koronavirusom pogođeno američko tržište rada izgubilo je zapanjujućih 26.5 milijuna radnih mjesta, pokazalo je u četvrtak objavljeno izvješće tamošnjeg ministarstva rada.

Podjednako su šokantni i drugi temeljni indikatori, pa su posljednje ankete pokazale rekordni pad poslovnih aktivnosti u travnju.

>>>SAD u mjesec dana izgubio fantazmagoričnih 22 milijuna poslova

“U ovom trenutku trebalo bi čudo da se spriječi pretvaranje ove recesije u Veliku depresiju II,” komentirao je aktualne podatke Chris Rupkey, glavni ekonomist MUFG-a u New Yorku. “Rizik za izglede je da će ekonomija sebe ukopati u tako duboku rupu da će postati sve teže i teže iz nje izaći,” rekao je za Reuters.

U četvrtak objavljeni podaci Labor Departmenta pokazali su da je u tjednu zaključno s 18. travnjem zaštitu zbog gubitka posla zatražilo 4.427 milijuna radnika, što je manje od 5.237 milijuna zabilježenih u tjednu prije i više od očekivanja analitičara koji su očekivali gubitak 4.2 milijuna radnih mjesta.

Zbirno, od 21. ožujka do danas bez posla je u Americi ostalo 26.453 milijuna ljudi, što predstavlja 16.2 posto radne snage. Pojedini ekonomisti i analitičari sada predviđaju da bi ukupni danak pandemiji mogao doseći 30 milijuna radnih mjesta i dovesti do stope nezaposlenosti kakva nije zabilježena od Velike depresije.

Reuters navodi da je američka ekonomija nakon financijske krize, od rujna 2010. godine, stvorila 22 milijuna poslova, dobitak koji je izbrisan u samo mjesec dana.

>>>53 milijuna američkih radnika – 44% ukupne radne snage – jedva zarađuje za život: Brookings

“Današnje izvješće pokazuje da tržište rada gotovo sigurno ulazi u novi teritorij sa stopom nezaposlenosti koja hrli iznad vrhunca od 10% u Velikoj recesiji i s brisanjem više poslova nego što smo dobili tijekom oporavka,” rekao je Daniel Zhao, viši ekonomist u Glassdooru koji služi kao američka inačica portala MojPosao.

U odvojenom izvješću, IHS Markit je u četvrtak javio da je združeni indeks za američki output, koji mjeri aktivnosti u proizvođačkom i uslužnom sektoru, s 40.9 poena u ožujku u travnju pao na 27.4 boda, najnižu razinu od 2009. godine kad je započelo provođenje anketa.

PMI ljestvica IHS Markita seže od 0 do 100, srednja vrijednost je 50 i označava ‘status quo’, vrijednosti ispod 50 pad (sažimanje), a iznad 50 rast (širenje) aktivnosti u pojedinom sektoru.
Formula:
PMI = (P1 * 1) + (P2 * 0.5) + (P3 * 0)
Varijable:
P1 = postotak odgovara koji javljaju o popravljanju situacije
P2 = postotak odgovora koji javljaju da je stanje nepromijenjeno
P3 = postotak odgovora koji javljaju o pogoršavanju situcije

‘Tehnička recesija’ podrazumijeva dva uzastopna mjeseca kontrakcije ili negativnog gospodarskog rasta.