PolitikaPreporučeno

Amnesty žali, ali ostaje pri sudu da ukrajinska vojska ugrožava civile

Žena s djetetom u rukama govori u podzemlju čeličane koja slovi kao zadnja crta obrane Mariupolja. Scena preuzeta iz videozapisa koji je 18. travnja podijelio bataljon Azov; Handout via Reuters

Amnesty International u nedjelju se ispričao zbog “ljutnje i boli” izazvane izvješćem da ukrajinska vojna strategija ugrožava civile.

Grupa za promicanje i zaštitu ljudskih prava u četvrtak je izazvala oluju reakcija ocjenom da stacioniranja ukrajinske vojske u urbanim središtima ugrožavaju živote.

>>>Rusija osudila medijsku pristranost, ponudila kontekst za napad na trgovački centar u Kijevu

“Amnesty International duboko žali zbog ljutnje i boli koju je izazvalo naše izvješće o ukrajinskim vojnim strategijama,” napisali su iz organizacije u razmjeni poruka s izvještajnom agencijom Reuters.

“Prioritet Amnesty Internationala u ovom i svakom sukobu je osigurati zaštitu civila. Uistinu, to je bio naš jedini cilj prilikom objave našeg posljednjeg istraživanja. Iako čvrsto stojimo iza naših otkrića, mi žalimo zbog izazvane boli.”

>>>Žene i djeca zatočeni u Azovstalu s ukrajinskim ultranacionalistima mole slobodu | VIDEO

Amnesty je u prijepornom izvješću potvrdio da je ukrajinska vojska svojim pozicioniranjem, odnosno korištenjem civila kao “živog štita”, ugrozila živote u 19 sela i gradova. Navedena je strategija naširoko zabilježena u medijima glavne struje, a osobito u kontekstu bitke za ukrajinski lučki grad Mariupolj koji su branili pripadnici zloglasne, krajnje desno ustrojene bojne Azov.

“Ovo ne znači da Amnesty International ukrajinske snage drži odgovornima za kršenja koja su počinile ruske snage, niti da Ukrajina odgovarajuće mjere predostrožnosti nije poduzela u drugim dijelovima zemlje,” naveli su iz organizacije. “Mi moramo biti izrazito jasni: ništa od onog što smo dokumentirali o djelovanju ukrajinskih snage ne opravdava ruska kršenja.”

>>>Grabancijaš je dionik Projekta štit | obavijest redakcije

Kijev je na izvješće reagirao velikom ljutnjom i medijskom protuofenzivom. Predsjednik Volodimir Zelenskij grupu je optužio da pokušava prebaciti odgovornost za posljedice ruske agresije, dok je rukovoditeljica Amnestyja u Ukrajini, Oksana Pokalčuk, podnijela ostavku “zbog propagandnog dara Moskvi”.

>>>Zapisi ukrajinske vojske, paravojske, građana i nacista u brutalnom mučenju ukrajinskih civila

Rusija nije ponudila službeni komentar izvješća.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima