Biznis i ekonomijaPreporučeno

Analitičari očekuju daljnje slabljenje eura

Slijȇva nadesno: Paolo Gentiloni (Europski povjerenik za gospodarstvo, Europska komisija), Christine Lagarde (predsjednica Europske središnje banke), Christian Lindner (savezni ministar financija, Njemačka), Christos Staikouras (ministar financija, Grčka); Foto: European Council

Euro je u ponedjeljak posrnuo ispod pariteta s dolarom uslijed procjena da europodručje i Europsku uniju očekuje teška zima i/ili recesija.

>>>Paritet eura i dolara | povijesna bilješka

Zajednička valuta u ponedjeljak se povukla za 1.1%, na 0.9928 dolara i ispod srpanjskog osipanja na 0.9952 dolara.

Morgan Stanley u posljednjoj reviziji prognozira da će euro u tekućem tromjesečju nastaviti kliziti do 0.97 dolara. Nomura International Inc drži da će do kraja rujna kotirati na oko 0.95 dolara ili niže.

>>>Hrvatska euro usvaja u ‘prokletom trenutku’ | analiza

Sve su navedene vrijednosti posljednji put zabilježene prije dva desetljeća, odnosno u prvim godinama jedinstvene europske valute.

“Kraj ljeta euro ponovno nalazi pod pritiskom, djelomice jer su oklade na dolaru a djelomice zato što Damoklov mač koji visi nad europskim gospodarstvom neće otići,” napisao je u bilješci za klijente strateg za novčana tržišta Societe Generale SA, Kit Juckes.

Između čekića i nakovnja  

Na daljnje kretanje eura ponajviše će utjecati monetarna politika Federalnih rezervi (Fed) čiji je upravni odbor signalizirao da će prpošnu inflaciju u Sjedinjenim Američkim Državama zauzdati i po cijenu recesije.

>>>Top bankarica nakon svjetske turneje podijelila gledišta o kamatama, Rusiji i recesiji

Europska središnja banka (ECB) istovremeno dvoji o daljnjoj putanji, njezina je uprava započela sa stezanjem monetarne politike ali se središnjica našla između čekića i nakovnja pa s jedne strane promatra ubrzano propadanja gospodarskih pokazatelja u europodručju a s druge kolosalne inflatorne pritiske uvjetovane ruskom invazijom na Ukrajinu, samoranjavanjem i žrtvom za Kijev i odmazdom Kremlja koji postojano i neumoljivo steže isporuku energenata u Europsku uniju.

“Euro će izgledno biti osobito izložen reviziji očekivanja Federalnih rezervi, budući da je ECB (nakon Banke Japana) zauzeo drugu najsnažniju poziciju golubice među G10 središnjim bankama,” odvagnuo je strateg Commerzbank AG, Ulrich Leuchtmann čija bilješka procjenjuje da će euro do kraja godine kotirati na 0.98 dolara.

“Golubice” u žargonu središnjih banaka podrazumijevaju sklonost popuštanju, a “sokolovi” stezanju monetarne politike.

>>>Analitičari očekuju kolabiranje njemačke konkurentnosti, euro najslabiji u dva desetljeća

Euro je u ponedjeljak zabilježio i najnižu razinu u posljednjih sedam godina u odmjeravanju sa švicarskim frankom, što također signalizira recesiju ili njegovo daljnje povlačenje u poredbi s valutama koje u turbulentnim vremenima slove kao sigurne luke.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Grabancijaš/Bloomberg