Biznis i ekonomija

Analiza rasta cijena novoprodanih stanova: HGK

U prvom polugodištu 2019. godine prosječna cijena jednoga četvornog metra novih stanova koje su prodavala trgovačka društva i druge pravne osobe iznosila je 12 142 kune, što je 1,3% više nego u drugom polugodištu prošle godine i 12,1% više nego u prvom polugodištu 2018. godine. Pritom je  međugodišnja stopa rasta ostvarena u prvom polugodištu ove godine najviša od prvog polugodišta 2017. godine, od kada se bilježi kontinuitet rasta.

Strukturno, u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine cijene su porasle samo u ostalim naseljima (za 20,1%), dok je u Zagrebu zabilježena stagnacija cijena. Istodobno su cijene novih stanova građenih na temelju Programa društveno poticanje stanogradnje (POS) smanjene za 1,1%. Ako se isključi utjecaj stanova POS-a (sudjelovali su sa 4,8% u ukupnom obujmu prodanih četvornih metara stanova) prosječna cijena četvornog metra novog stana u prvoj polovini ove godine iznosila je 12 375 kuna, što je 9,5% više nego u istom razdoblju prošle godine (2,4% više u Zagrebu i 14,6% više u ostalim naseljima).

>>>Prosječna cijena kvadrata u novogradnji 12 142 kune, 9,5% veća nego lani: semestar

U doba sve veće diferencijacije cijena stanova prema lokaciji i prema kvaliteti gradnje, cijene stanova osciliraju ovisno o tome gdje su i kakvi su stanovi završeni u određenom razdoblju. Pritom je ipak očito da pod utjecajem turističkih rezultata cijene novih stanova rastu na priobalnom području te da na rast cijena utječe i broj stanova izgrađenih u okviru POS-a čija je cijena trenutno 38,2% niža od prosječne. Stoga pri usporedbi cijena novih stanova u prvom polugodištu ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine treba imati na umu i činjenicu da se u prvom polugodištu ove godine 60% korisne površine stanova odnosilo na Zagreb (u istom razdoblju prethodne godine tek 40%) te da je smanjen udio stanova POS-a u ukupnoj korisnoj površini (sada 4,8%, a u prvom polugodištu prošle godine 12,7%) pri čemu se čak 76% novih stanova POS-a trenutno odnosi na Zagreb.

>>>Demografski poticaj, deficitarna zanimanja, povoljnije kamatne stope… u prijedlogu izmjena POS-a

U strukturi prosječne cijene novog stana u prvom polugodištu ove godine je udio troškova građevinskog zemljišta iznosio 17,5%, udio troškova građenja i dobiti izvođača 57,4% te udio ostalih troškova 25,1%. U odnosu na isto razdoblje prošle godine za trećinu su porasli ostali troškovi (obuhvaćaju pribavljanje odobrenja za građenje, projektiranje, premjeravanje zemljišta, stručni nadzor, različite pristojbe i poreze, osiguranja, kamate na kredit, PDV, troškove i dobit poslovnog subjekta koji je naručio gradnju radi daljnje prodaje na tržištu), troškovi građevinskog zemljišta veći su za 14,1%, dok su troškovi gradnje i dobit izvođača porasli za 4,3%. Porast cijena novih stanova dijelom je posljedica rasta proizvođačkih cijena građevinskog materijala (za 1,9% u lipnju na godišnjoj razini) te rasta bruto plaća u gradnji zgrada pri izrazitom nedostatku radne snage (za 4,2%). Pritom ne treba zanemariti utjecaj povećane potražnje za nekretninama na rast njihovih cijena generiran pozitivnim kretanjima na tržištu rada, rastom stambenih kredita te državnim poticajnim mjerama za rješavanje stambenog pitanja u okolnostima visokih i rastućih cijena najma stanova u većim gradovima.

>>>Cijene stambenih objekata u godinu dana porasle za 11,4% u Zagrebu i 7,4% na Jadranu: DZS

Rast cijena novih stanova potiče interes investitora za izgradnju stambenih objekata pa je broj stanova u izdanim građevinskim dozvolama u prvih sedam mjeseci ove godine u odnosu na isto razdoblje prošle godine povećan za 40,5%, uz rast korisne površine stanova za 30,9%. Stoga u narednom razdoblju očekujemo postupnu uspostavu ravnoteže između ponude i potražnje za stambenim prostorom, što će se odraziti na kretanje cijena novih stanova.