PreporučenoTech

Android Q Beta 2: više privatnosti, više kontrole  

Google je na Android Developers Blogu objavio nove detalje o značajkama nedavno predstavljene beta inačice Androida Q, sljedeće generacije najpopularnijeg operativnog sustava (OS) za mobilne uređaje.

U više nego manje direktnom odgovoru na kritike i zamjerke oko prikupljanja podataka o lokaciji korisnika koje je u prosincu prošle godine tijekom svjedočenja u američkom kongresu strpljivo slušao izvršni direktor Googlea, Sundar Pichai, Q napokon nudi treću opciju povezanu s dozvolom za praćenje lokacije.

>>>Zaštita privatnosti: Europski sud preuzima spor protiv Facebooka

Uz uobičajene uključi/isključi postavke OS će nuditi i automatsko pokretanje/gašenje praćenja lokacije kad to zatraži pojedina aplikacija. Drugim riječima i primjerice, Q će, ako zatražite, pokrenuti i ugasiti praćenje lokacije zajedno s pokretanjem i gašenje Google karti, što je, budimo iskreni, trebala biti praksa u startu.

Q emulator za razvoj i testiranje sučelja preklopnih uređaja

Od sijaset novosti, ističu se puna podrška za očekivanu najezdu preklopnih mobitela i novi sustav višezadaćnosti s nazivom “bubble” čije korištenje omogućuje da, primjerice, aplikaciju za razgovor koristite u bilo kojem prozoru/aplikaciji. Navedeno već mogu iskusiti korisnici pojedinih dorađenih android sustava kakvi su MIUI (Xiaomi) ili EMUI (Huawei) na kojima se možete praviti da sudjelujete u video pozivu sa svojim najdražima dok podmuklo igrate Hearthstone, Epic7 ili… Tetris, a prozorčić (bubble) osobe s kojom naoko pričate držite u kutku ekrana.

Q “bubbles” za ugodniji multitasking

Najavljene su i promjene u “području pohrane podataka”, gdje će korisnici imati značajno veću kontrolu u dopuštanju pristupa, što bi posljedično moglo rezultirati i pokojim “gremlinom”.

>>>Google predstavio nove kontrole, principe privatnosti: I/O

“Mogli biste iskusiti probleme s aplikacijama koje imaju pristup fotografijama, videozapisima i drugim podacima pohranjenima na vašem uređaju,” kažu iz Googlea čiji informativni video otkriva još čitav niz detalja, pa ako vas tech pali, izvolite: