PolitikaPreporučeno

Antičić pozvao na daljnju liberalizaciju tržišta rada, otpor glupostima

Tome Antičić; Foto: Hina/YouTube

Kandidat na listi HNS-a za Europski parlament, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Tome Antičić u petak je poručio kako će nastojati biti brana populizmu, zalagati se za liberalnije zakone o radu, obrazovne sustave bolje povezane sa znanošću, hi-tech gospodarstvo i davanje novca iz strukturnih fondova onima koji implementiraju takve promjene.

“Europa radi velike greške, Hrvatska radi još puno, puno više grešaka, a to se može ispraviti puno kvalitetnijim, poticajnijim zakonima, manjim porezima, osim ako želimo uvesti jedan porez – porez na glupost, koji bi bio jako poticajan porez”,

Tome Antičić

Europa se mora okrenuti budućnosti, znanosti, poticanju hi-tech gospodarstva, poručio je Antičić sa sa zagrebačkog Cvjetnog trga, gdje mu je potporu došla pružiti ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak. “Samo preko hi-tech gospodarstva možemo biti prosperitetni, i EU i Hrvatska”, rekao je.

Populističke, neoliberalne gluposti

Nužno se oduprijeti populističkim glupostima, naglasio je. “U kampanji smo se naslušali svakakvih gluposti, poput oporezivanja robota, što je ustvari porez na napredak, imamo i cijele kampanje ravnozemljaša i zidaša – to je jako, jako opasno, i za našu djecu i za društvo kao takvo. Tome se moramo oduprijeti, inače će Hrvatska i EU biti itekako ugroženi”, poručio je Antičić.

O porezu na robote je raspravljao Europski parlament, pitanjem se trenutno zabavlja Europska komisija i on uživa podršku “glupana svjetskog kalibra” poput Billa Gatesa, Elona Muska ili pokojnog Stephena Hawkinga.*

Stoga će se, ako bude izabran, zalagati za uvođenje kvalitetnijeg obrazovnog sustava koji je puno više povezan sa znanošću jer, upozorio je, europska znanost nije dovoljno kompetitivna na svjetskoj razini. Kao primjer navodi da ni jedna od najjačih svjetskih tvrtki nije iz Europe, već iz SAD-a ili Kine.

“Europa radi velike greške”

Zalagat će se i za liberalnije, poticajne zakone o radu jer oni kruti, poput hrvatskog, upravo su razlog velike nezaposlenosti, npr. mlade hi-tech tvrtke zbog takvih zakona ne žele zapošljavati nove ljude.

Hrvatska je prema podacima DZS-a najneoliberalnija europska nacija, ona poslodavcima omogućuje da s radnicima ugovore rad bez radnog odnosa ili da radnika plaćaju nula kuna u razdoblju od godinu dana. Nejasno je kako Antičić misli postići veću konkurentnost od spomenute.*

“Zemljama koje implementiraju takve promjene – prema izvrsnosti i boljem obrazovnom sustavu, treba puno više dati iz strukturnih fondova, i to za znanost i hi-tech gospodarstvo”, poručio je i kao primjer naveo tvrtku Rimac. Najboljima treba davati najviše jer to je jedini dugoročni put za bogatstvo zemlje, dodao je.

>>>Antičić: prepisujemo novi zakon o znanosti, znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju

“Europa radi velike greške, Hrvatska radi još puno, puno više grešaka, a to se može ispraviti puno kvalitetnijim, poticajnijim zakonima, manjim porezima, osim ako želimo uvesti jedan porez – porez na glupost, koji bi bio jako poticajan porez”, zaključio je Antičić.

Ministrica Divjak podržala je Antičića jer je uvjerena da je djelovanje u EP važno za razvoj znanosti i obrazovanja u Hrvatskoj te je pozvala građane da izađu na izbore.

“Kurikularne refome u hrvatskim školama ne bi bilo bez europskih fondova. Mi smo samo iz EU fondova dobili 650 milijuna kuna za kurikularnu reformu, da ne računamo sve druge potpore. Zato je važno da u EU parlamentu budu ljudi koji su nas u stanju predstavljati i s pozicije obrazovanja i znanosti”, istaknula je napomenuvši da je Antičić magistrirao na Cambridgeu i doktorirao na sveučilištu Johns Hopkins.