PreporučenoTech

Apple predstavio iPhone 12 seriju; od najmanjeg i najlakšeg do najmoćnijeg 5G telefona na svijetu

Apple je u utorak lansirao iPhone 12 seriju pametnih telefona sa sposobnošću rada na bržim 5G frekvencijama i preporučenom početnom cijenom za mainstream inačicu od 799 dolara (5,160 kuna).

Dvanaestica stiže sa zaslonom od 6.1-inča (15.5 cm) i djeluje mrvicu retro jer je dizajnom sličnija petici nego posljednjim generacijama.

>>>Pandemija pogodovala tech sektoru iznad svih očekivanja, Apple najavio diobu dionice 4-za-1

Na eventu je predstavljena i “Mini” verzija s ekranom od 5.4-inča (13.7 cm) i cijenom od 699 dolara (4,513 kuna), kao i “Pro” inačica s tri kamere. Kompanija je “Mini” opisala kao “najmanji i najlakši 5G telefon na svijetu”.

Na drugoj strani ljestvice nalazi se hardverski upečatljiv iPhone 12 Pro Max koji je sa zaslonom od 6.7-inča (17 cm) preuzeo titulu za sad najvećeg pametnog telefona u Apple portfelju. Premium inačice se ističu i okvirima od nehrđajućeg čelika (umjesto aluminija na iPhoneu 12) u četiri boje: sivoj, nehrđajuće čeličnoj, zlatnoj i “pacifički plavoj”.

Za mnoge možda najizazovnije značajke stižu “ispod haube”, gdje se u Pro inačicama skriva A14 Bionic čip, prvi iz radionice Applea izrađen u 5nm tehnologiji. Na predstavljanju je rečeno da su novi 6-jezgreni CPU i 4-jezgreni GPU najbrži ikada, do 50% brži od bilo kojeg drugog telefona na tržištu.

Premium model ekskluzivno koristi i LiDAR senzore i skener što bi trebalo biti korisno za širenje proširene stvarnosti ili oštrenje već oštrih videzapisa i fotografija u različitim uvjetima, uključujući noću.

Predmet požude nudi i tehnologiju “Keramičkog štita” koja prema tvrdnjama na eventu podrazumijeva najotpornije i najizdržljivije staklo u konkurenciji.

5G bez Huaweia

Sudeći prema prvim reakcijama na društvenim mrežama, novi modeli ne izazivaju pretjerano oduševljenje izvan premium segmenta, pa pojedini analitičari već govore da će uspješnost iPhonea 12 ovisiti o 5G tehnologiji koja bi trebala biti glavni povod za zamjenu starijih generacija.

>>>Eksplozivno i prštavo grudanje u ponajboljoj reklami iz serije ‘shot on iPhone’: VIDEO

Na eventu je rečeno da će svi iPhone 12 modeli na teritoriju Sjedinjenih Država podržavati mmWave 5G, iliti trenutno najbržu od dostupnih 5G brzina. Navedeno bi trebala biti prednost u odnosu na pojedine android suparnike koji koriste niže frekvencije, no ta bi se prednost mogla izgubiti u praksi budući da je mmWave mrežna infrastruktura u SAD-u i drugdje izvan Kine tek u povojima.

>>>Zaigrani trogodišnjak zaključao tatin iPad na 47 godina

Reuters piše da su Sjedinjene Države nakon odbijanja tehnologije kineskog Huaweija “godinama udaljene” od isporuke dramatično većih 5G brzina za veliku većinu korisnika. Pojedini analitičari stoga slikovito ocjenjuju da bi potencijalni kupci mogli ostati razočarani kad uvide da im Apple prodaje rasni sportski automobil koji nemaju gdje voziti.