Biznis i ekonomijaPreporučeno

Apple u jednom danu popušio 180 milijardi dolara, najviše od svih kompanija ikada

Glavni izvršni direktor tvrtke Apple Inc., Tim Cook; Foto: Business Insider/YouTube

Američke burze iza sebe imaju neugodan tjedan u kojem su investitori promatrali kako iz njihovih portfelja u kratkom roku isparavaju kolosalne količine novca.

Osobito je pogođen tehnološkim tvrtkama krcat Nasdaq koji je na krilima pandemije u posljednjim mjesecima postojano obarao rekorde. Dionice Facebooka, Amazona, Applea i Tesle od početka godine prkose generalnim trendovima budući da su ljudi “zaključani” u domove rado posezali za njihovim uslugama.

>>>Pandemija pogodovala tech sektoru iznad svih očekivanja, Apple najavio diobu dionice 4-za-1

Tesla i Apple su u ponedjeljak podijelili svoje dionice, što je, sukladno očekivanjima, srušilo njihovu cijenu i učinilo je pristupačnijom većem broju investitora. Korekcija se za kompanije pokazala oštrijom od očekivanja pa su cijene nakon inicijalne kalibracije nastavile propadati što je za Apple kulminiralo u četvrtak kad je kompanija u 24 sata izgubila 180 milijardi dolara tržišne vrijednosti.

Barron’s navodi da je riječ o najvećem dnevnom gubitku jedne kompanije u povijesti i pritom podsjeća da, čak i uz kolosalnu korekciju, vrijednost tvrtke ostaje iznad granice od 2 bilijuna dolara

>>>Dionica Tesle preskočila 2,000 dolara, od početka godine porasla za 375%

Vrijednost Facebooka, Amazona, Applea, Microsofat i Alphabeta ovih dana zasjenjuje ukupnu vrijednost svih kompanija na pojedinim burzama u najbogatijim nacijama svijeta. Alphabet (Google) vrijedi više od svih kompanija izlistanih na švicarskom SMI indeksu, Microsoft je veći od vrijednosti kompanija na njemačkim burzama, Amazon od francuskih, a Apple od britanskih. Vrijednost Nasdaqa je ove godine segnula do 9 bilijuna dolara, što je prema pisanju Vicea više od združene vrijednosti kompanija na svim europskim burzama.

>>>Tesla podijelio dionicu – 5-za-1 – povrat na ulog od početka godine – 200%

Pojedini analitičari, uključujući Barryja Bannister iz financijsko-bankarskog diva Stifel, sugeriraju da je daljnja korekcija Nasdaqa neizbježna, osim u slučaju da američka središnja banka (Fed) ne posegne za još jednom injekcijom svježeg novca što će stvoriti “veći mjehur nego u dot-com eri iz 2000-ih godina.”

>>>Bogatstvo Elona Muska prvi put zasjenilo imetak Warrena Buffetta: Bloomberg

Bannister je krajem prošlog mjeseca “zakucao” sa svojom prognozom da tehnološki sektor uskoro očekuje korekcija od 5 do 10%.

Comments (1)

  1. […] je prošlog četvrtka u 24 sata izgubio 180 milijardi dolara tržišne vrijednosti, bio je to najveći jednodnevni gubitak jedne kompanije u povijesti […]

Comments are closed.