PreporučenoTech

Apsolutni izostanak kliničkih ispitivanja novih cjepiva protiv covida

The Times donosi zanimljiv uvid u potpuni izostanak kliničkih ispitivanja cjepiva protiv bolesti COVID-19 prilagođenih za trenutačno dominantne BA.4 i BA.5 podinačice omikron soja koronavirusa.

>>>Pfizer i BioNTech započeli ispitivanja za nove varijante dorađenih cjepiva

Proizvođači mRNK cjepiva Pfizer-BioNTech i Moderna dorađena cjepiva razvijaju od veljače i tvrde da su ona sada spremna za tržište, no stručnjaci ukazuju da se navodi o njihovoj učinkovitosti temelje isključivo na podacima samih kompanija i laboratorijskim testovima bez sudjelovanja ljudi.

Regulatori u Americi (FDA/CDC) i drugdje prve su podatke o novim, bivalentnim cjepivima, koja bi trebala štititi protiv prijašnjih i aktualnih sojeva dobili u kolovozu, no oni se temelje isključivo na testovima provedenima na životinjama uz obrazloženje proizvođača da im žurnost i rokovi nisu dozvolili provođenje standardnih kliničkih ispitivanja.

Farsa

Times bilježi izjave i procjene različitih stručnjaka čija gledišta sežu od zagovaranja do izbjegavanja docjepljivanja.

>>>Učinkovitost mRNK cjepiva u priječenju zaraze djece stare od 5 do 11 godina 12% | COVID-19

Dio stručnjaka u navedenim okolnostima procjenjuje da odobrenje dorađenih cjepiva nije zagarantirano, no ako je suditi prema dosadašnjoj praksi ona će izgledno pronaći primjenu. Štoviše, FDA je već najavio da će odluku donijeti bez uobičajenih konzultacija s neovisnim znanstvenicima.

Grabancijaš je kroz čitav tijek pandemije postojano bilježio da neovisne studije objavljene u renomiranim žurnalima i podaci u realnom vremenu značajno, ili tragikomično, odudaraju od procjena i navoda proizvođača.

>>>Šef Pfizera Bourla čije cjepivo ‘štiti 100%’ iskusio probojnu zarazu

Primjerice, koronavirus je od aktualne linije cjepiva pobjegao još tijekom dominacije delta soja. Proizvođači su tada tvrdili da je učinkovitost njihovih proizvoda od 70% do 100%, dok su neovisna istraživanja ukazivala da je ona ispod (prije aktualne pandemije) uobičajenog praga za odobrenje cjepiva od 50%.

>>>Šokirajte se neznanstvenom fantastikom iza odluke američkih regulatora da cijepe najmlađe

Učinkovitost izvornih cjepiva još je poraznija u odmjeravanju s omikronom.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima

Comments (1)

  1. […] Grabancijaš čitatelje još jednom podsjeća da se o kakvoći i učinkovitosti cjepiva informiraju pažljivo i neovisno. Primjerice, ova nova dvovalentne runda uopće nije provjerena u uobičajenim kliničkim istraživanjima. […]

Comments are closed.