PolitikaPreporučeno

Arena zaprimila prve pacijente: COVID-19 | 28. studeni

Foto: Hina multimedija/YouTube

U stacionaru Arene Zagreb, koji je u subotu počeo s radom, do večernjih je sati smješteno devetoro oboljelih od Covida-19, a prevezeni su iz Klinike za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”, iz KB-a Dubrava i KBC-a Sestre Milosrdnice.

Sutra se planira prijem njih još 10 do 15.

Od zaprimljenih pacijenata njih troje imaju blagu kliničku sliku, dvoje umjerenu, a njih četvoro  je došlo na nastavak liječenja. Najmlađi pacijent ima 25 godina, a najstariji 90 godina, rekla je u večerašnjem Dnevniku HTV-a dr. Marija Gomerčić Palčić, voditeljica COVID odjela u KBC-u Sestre milosrdnice i voditeljica liječnika u stacionaru Arena.

Napominje da je na početku prijem pacijenata išao malo sporije, ali se tim već uigrao i sve teče onako kako su i planirali.

Dr. Gomerčić Palčić nije željela prejudicirati kojim će se tempom puniti Arena, ali ovisit će o broju novooboljelih i potrebama zdravstvenih ustanova.

>>>Aktivacija Arene moguća već ovaj vikend: COVID-19 | 25. studeni

U stacionaru Arene u Zagrebu je pripremljeno 100 kreveta, uz trećinu njih spremne su i boce s kisikom. Pacijente je uz medicinske sestre, dočekalo 18 liječnika – tri vojna i 15 iz bolnice “Sestre milosrdnice”.

U Areni je osiguran internet, a uz svaki krevet je i priključak za struju tako da će oboljeli moći komunicirati sa svojim obiteljima.

I Hrvatska vojska angažirana u stacionaru u Areni Zagreb

I pripadnici Hrvatske vojske angažirani su u radu otvorenog stacionara u Areni. Pripadnici Oružanih snaga RH zaduženi su za logističku pomoć. Kroz smjenski rad ukupno će biti uključen 21 pripadnik Hrvatske vojske.

Pukovnik Berislav Dalić rekao je ranije danas da će liječnici iz Hrvatske vojske, kao i medicinski tehničari, imati svoju zonu odgovornosti, zajedno sa specijalistima iz KBC-a Sestre milosrdnice, dok će se tim za logističku pomoć, šest pripadnika HV-a baviti poslovima nevezanim uz zdravstvenu djelatnost, poput popune čistim zaštitnim odijelima i ostalom opremom te neće ulaziti u kontaminirane zone već će raditi isključivo u čistim područjima.

“Zaduženi su za sve ono što ne mora napraviti medicinsko osoblje jer nastojimo poštedjeti medicinske djelatnike”, rekao je Dalić.

Arena Zagreb u potpunosti je opremljena i koristi se kao stacionar za pomoć zdravstvenom sustavu kako bi se rasteretili bolnički kapaciteti. Stacionar Arena Zagreb kompletno je medicinsko-tehnički opremljen, uključujući rendgenski aparat, priručni laboratorij i ljekarnu, organiziran kroz potrebno zdravstveno osoblje, a ima 24-satnu komunikaciju s matičnim KBC Sestre milosrdnice.

>>>Zavirite u unutrašnjost Covid stacionara Arena Zagreb | VIDEO

U stacionar dolaze isključivo dogovoreni Covid pozitivni pacijenti, prema unaprijed dogovorenom premještaju između zdravstvene ustanove koja premješta takvog pacijenta i stacionara Arena Zagreb.