Biznis i ekonomijaPreporučeno

Argentina ciči pod pritiskom inflacije od 103%

Bankrotima i divljim cijenama izmučena Argentina otkriva nove vrhunce inflacije koja je probila granicu od 100% i život čini gotovo nemogućim.

“U mom slučaju, imam nula kapaciteta za štednju,” rekla je za Reuters zaposlenica u izdavačkoj kompaniji Claudia Hernansaez. “Pokušavam misliti da će nam jednog dana biti bolje. Ali inflacija koju u Argentini proživljavamo danas je užasna. Čini se užasnijom neko ikad prije.”

>>>Pogreb plaća u Argentini

Analitičari očekuju da će južnoamerička nacija u ožujku iskusiti inflaciju od 7.1% na mjesečnoj razini, dok je u poredbi s istim razdobljem lani veća za 102.5%.

Središnja banka prognozira da će godišnja stopa na kraju 2023. iznositi 110%.

Neodrživost životnih troškova izjeda plaće i potrošačku moć, u siromaštvu je zatočeno gotovo 40% populacije koja će na dolazećim izborima u listopadu izgledno kazniti vladajuću peronističku koaliciju.

Velika svjetska izvoznica žitarica također je suočena s jednom od najgorih suša u povijesti koja je uništila usjeve soje, kukuruza i pšenice, poskupjela temeljne životne troškove i gospodarstvu uskratila milijarde od izvoza.

Građani za Reuters kažu da je svaki odlazak u trgovinu podsjetnik na sveopću krizu, najgoru od vrhunca razdoblja hiperinflacije u 1991. godini.

Umirovljenik Juan Tartara svjedoči da cijene osjetno rastu u tjednom ritmu.

>>>Brazil i Argentina iniciraju monetarnu uniju

“Ponekad se cijena hrane poveća za 10% ili 15%,” veli. “Govedina je u jednoj godini skočila s 1.000 pezosa (4.23 eura) ili 1200 pezosa na 2800 pezosa.”

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima