Biznis i ekonomijaPreporučeno

Argentina odobrila jednokratni ‘porez za milijunaše’: COVID-19

Alberto Fernandez; Foto: Telefe Noticias/YouTube

Gornji dom argentinskog parlamenta u petak je odobrio jednokratni porez koji će zahvatiti oko 12,000 najbogatijih građana s namjerom da se novac prelije u borbu protiv pandemije, za pomoć siromašnima i malim biznisima.

Senat je “doprinos solidarnosti” prihvatio s 42 glasa za i 26 protiv, podcrtavajući silinu s kojom se nacija vratila ljevici nakon što je Alberto Fernandez na posljednjim izborima pobijedio svog neoliberalnog prethodnika Mauricija Macrija.

>>>‘Što je previše, previše je’: Sanders predstavio porez na bogatstvo

Vlada je izrazila nadu da će danak, koji je u donjem zastupničkom domu prošao sa 133 glasa za i 115 protiv, riznici donijeti do 300 milijardi argentinskih pezosa (3,75 milijardi dolara).

Plan, u javnosti i medijima prihvaćen kao “porez za milijunaše”, predviđa progresivno oporezivanje imovine vrijedne više od 200 milijuna pozosa do gornje granice od 3.5% za bogatstvo u Argentini i do 5.25% za imovinu izvan granica.

Dvadeset posto prikupljenog novca predviđeno je za kupnju lijekova i medicinske opreme, 20% za male i srednje poduzetnike, 15% za društveni razvoj, 20% za stipendiranje studenata i 25% za sektor istraživanja i vađenja prirodnog plina.

Argentinska ekonomistica i direktorica porezne agencije Mercedes Marcó del Pont očekuje da će mjera zahvatiti gotovo 12,000 poreznih obveznika.

>>>Serijski bankroter Argentina blizu dogovora o restrukturiranju 65 milijardi dolara duga

“Porez seže do 0.8% poreznih obveznika,” rekao je jedan od arhitekata projekta, zastupnik Carlos Heller. “52% (zahvaćenih) ima imovinu u dolarima, od koje je 92% smješteno izvan zemlje,” dodao je uz ocjenu da je plan “daleko od oporezivanja produktivnih aktivnosti.”

Pandemija je teško pogodila “vječnim krizama” već oslabjelo tržište rada i gospodarstvo Argentine koje je u recesiji od 2018. godine. Prema podacima Sveučilišta Johns Hopkins nacija je zabilježila 1.4 milijun zaraza koronavirusom, preminulo je 39,500 ljudi u populaciji od 44 milijuna.

via AFP