PolitikaPreporučeno

Argentinski ministar financija dao ostavku, dužnost preuzima iskusni središnji bankar

Hernán Lacunza; Foto: Prensa Gobierno de Junín/YouTube

Argentinski ministar financija Nicolas Dujovne u subotu je dao ostavku, javlja Reuters koji je dobio uvid u sadržaj njegova pisma.

Ministar je argentinskom predsjedniku Mauriciju Macriju napisao da je na poslu dao “sve od sebe”, pomogao pripitomiti značajan proračunski deficit i sasjeći državnu i javnu potrošnju.

“Mi smo, bez sumnje, napravili i pogreške, mi nikad nismo oklijevali da ih priznamo i učinili smo sve da ih ispravimo,” dodao je ministar uz ocjenu kako ekonomskom timu vlade treba “značajna obnova” uslijed krize koja još jednom ljulja već desetljećima poljuljanu argentinsku ekonomiju.

Macri je Dujovnea zamijenio Hernánom Lacunzom, aktualnim ministrom ekonomije u provinciji Buenos Aires, naveli su izvori iz vlade za Reuters. Lacunza ima iskustva u monetarnoj politici i već je služio kao guverner argentinske središnje banke kao i gradske banke u Buenos Airesu.

>>>‘Čuo sam vas’: Macri najavio porezne olakšice, socijalnu pomoć – pezo posrće treći dan zaredom

Kandidat populističke ljevice, Alberto Fernandez, prošle je nedjelju u prvom krugu predsjedničkih izbora osigurao 47.7% glasova, a Macri 32.1%. Fernandez je rekao da će odbaciti mjere štednje i ekonomiju pokušati reanimirati monetarnim i fiskalnim poticajima.

Investitori bježe od Argentine jer su ocijenili da predsjednik nema izglede osvojiti drugi mandat. Ako izgubi, to će označiti kraj neoliberalnih strukturnih reformi koje upareno s mjerama štednje traže zajmodavci, uključujući Međunarodni monetarni fond.

>>>Kolabirao je argentinski pezo, Merval pao za 37%

Argentinski pezo je u tjedan dana zaključno s petkom 16. kolovoza pao za 21 posto. Agencije Fitch i Standard & Poor’s istog su dana umanjile kreditni rejting Argentine i upozorile na povećane izglede bankrota.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima