Biznis i ekonomijaPreporučeno

Argentinski Senat proglasio ‘izvanrednu situaciju s hranom’

Argentinski Senat je u srijedu suglasjem usvojio zakon za povećanje proračunskih sredstava namijenjenih borbi protiv gladi i poboljšanju prehrane dok se nacija hrva s produbljenom gospodarskom krizom, divljom inflacijom i rastućim siromaštvom.

Mjera proglašava “izvanrednu situaciju s hranom” i aktualni proračun za nacionalnu politiku hrane i prehrane povećava za 50%, prenosi Reuters ne navodeći iznos.

Donji zastupnički dom je zakon usvojio velikom većinom 12. rujna. Predložili su ga opozicijski zastupnici, uključujući stranku Alberta Fernandeza čija je šokantna pobjeda u prvom krugu predsjedničkih izbora prepala investitore, paralizirala ekonomiju i izazvala selektivni bankrot.

>>>Kolabirao je argentinski pezo, Merval pao za 37%

Predsjednik Mauricio Macri, zagovornik neoliberalnih strukturnih reformi i štovatelj Donalda Trumpa, građanima je nakon poraza obećao konkretnu pomoć, uključujući smanjenje poreza na osnovne namjernice poput kruha, šećera i mlijeka.

Fernandez je rekao da će, ukoliko pobjedi na izborima, odbaciti mjere štednje i ekonomiju pokušati reanimirati monetarnim i fiskalnim poticajima.

>>>‘Čuo sam vas’: Macri najavio porezne olakšice, socijalnu pomoć – pezo posrće treći dan zaredom

Neizvjesnost oko budućnosti argentinske politike je snažno pogodila pezo koji je u upečatljivom krahu dan nakon izbora oslabio 25%. Godišnja stopa inflacije je također nadmašila očekivanja ekonomista i seže do 54.5% što slabi kupovnu moć i širi siromaštvo.