FunPreporučeno

Artan Lili i pjesma D.E.P.R.A. prvi dobitnici nagrade Zaklade Milana Mladenovića  

Pjesma “D.E.P.R.A.” beogradske grupe  Artan Lili pobijedila je na prvom natječaju za dodjelu regionalne nagrade Zaklade Milana Mladenovića, osnovane u znak sjećanja na frontmena Ekatarine Velike.

“To je originalno, duboko individualno, stilski dosljedno i inteligentno autorsko i izvođačko ostvarenje, koje talent i vještinu tretira bez kalkulacija i cinizma, s autentičnom emotivnošću i pripadajućim poštovanjem,”

Između 126 prijava, koje su stizale s prostora cijele bivše Jugoslavije, u uži izbor ušlo je dvanaest ostvarenja, među kojima i dva iz Hrvatske – “Dobar zvuk” grupe Bonaster i “Adio, trafikonte!” Valentina Boškovića.

>>>Spot u kojem Billie Eilish nosi krunu s križevima i paucima je pretty cool, ili?

Odlukom žirija, u kojem su bili Zoran Kostić Cane, Vasil Hadžimanov i Aleksandar Žikić, nagradu je osvojila pjesma “D.E.P.R.A”, autora glazbe Bojana Slačale, Romane Slačale, Marka Ajkovića, Ivana Šćopulovića te autora teksta Bojana Slačale.

>>>Hans Zimmer komponirao zvuk za električni BMW M NEXT generacije, poslušajte

Žiri smatra kako je ta skladba zadovoljila sve kriterije koje glazbeno djelo čine izuzetnim. “To je originalno, duboko individualno, stilski dosljedno i inteligentno autorsko i izvođačko ostvarenje, koje talent i vještinu tretira bez kalkulacija i cinizma, s autentičnom emotivnošću i pripadajućim poštovanjem”, ističe se u obrazloženju.

“To su samo najvažniji, ali ne i jedini razlozi koji su Artan Lili i Bojana Slačalu, jednog od najtaleniranijih autora novije generacije, izdvojili u konkurenciji od preko 120 djela od kojih ni jedno nije bilo za podcjenjivanje”, dodaje se.

Tom se nagradom nastoji prepoznati talente i ohrabriti ih u naporima da istinskoj kreaciji pridaju važnost kakvu ona zaslužuje. Kako ističu iz Zaklade, cilj je poduprijeti ih u odnosu prema umjetnosti kakav je njegovao Milan Mladenović, a koji podrazumijeva stavljanje integriteta umjetničkog djela iznad svakog oportunizma.

>>>Toxicity System of a Downa na itsy bitsy bubnjevima u akustičnom WC-u: VIDEO

“Unatoč beskompromisnom i nepokolebljivom stavu, Milan je, ne ublažavajući nijedan element plemenitosti svog umjetničkog i ljudskog koncepta, uspio dotaknuti živote izuzetno velikog broja ljudi. Time je dokazao da glazba lišena banalnosti itekako ima šanse biti prihvaćena i da brojnost potencijalne publike nije srazmjerna podilaženju najnižim formama ukusa i afiniteta”, napominju.

Nagrada se sastoji od povelje i dvije tisuće eura, a dodjeljivat će se svake godine na dan Mladenovićeva rođenja,  21. rujna.

>>>Commerzbank-Arena, Frankfurt: 1000 rokera svira Killing In The Name – Rage Against The Machine

Zaklada Milana Mladenovića (Zagreb, 1958. – Beograd, 1994.) osnovana je na temelju oporuke Milanove majke Danice, s namjerom da se njegova autorska i osobna ostavština sačuva kao cjelina i da se namjeni za kulturne i dobrotvorne svrhe.