PolitikaPreporučeno

Assange na sudu djelovao smeteno, imao poteškoća s navođenjem imena i datuma rođenja

Utemeljitelj WikiLeaksa, 48-godišnji Julian Assange, u ponedjeljak je djelovao rastreseno i smeteno ispred londonskog suda gdje se mučio s navođenjem svoga imena i godine rođenja, javlja Reuters.

Assange je sedam godina proveo u veleposlanstvu Ekvadora u Londonu, ali mu je “azil” uskraćen u travnju i sad je suočen sa 18 točaka optužnice u SAD-u, uključujući zavjeru s ciljem hakiranja vladinih računala i kršenje zakona o obavještajnoj djelatnosti što, u slučaju da bude osuđen, podrazumijeva doživotnu zatvorsku kaznu.

>>>VIDEO: Uhićen je Julian Assange

Zviždač je na sud stigao friško obrijan, bez dugačke brade s kojom je posljednji put viđen u javnosti u svibnju kad je osuđen na 50 tjedana zatvora zbog propusta plaćanja jamčevine. Iako je fizički ostavio dojam dobrog zdravlja, on je nekoliko sekundi mrmljao i mucao prije nego što je izrekao svoje ime i datum rođenja. Kad ga je sudac pitao zna li što se događa, on je odgovorio “da nije točno siguran” te se požalio na uvjete u zatvoru gdje, kako je rekao, “ne može dobro razmišljati”.

“Ne razumijem kako je to pravedno,” rekao je. “Ne mogu ništa istraživati, ne mogu pristupiti svojim pisanim materijalima. Tamo gdje se nalazim jako je teško”.

Njegov odvjetnik, Mark Summers, od suda je zatražio da odgodi raspravu o izručenju najavljenu za veljaču iduće godine, argumentirajući da je dokumentacija povezana sa slučajem izrazito složena, ali je njegov zahtjev odbijen.

Rodom iz Australije, Assange je globalnu pažnju uhvatio 2010. godine kad je WikiLeaks objavio tajni videozapis američke vojske koji prikazuje napad Apache helikoptera u Bagdadu u kojem su 2007. godine ubijeni deseci civila, uključujući dva zaposlenika Reutersa.

>>>Procurio je video Assangeova otužnog skejtanja u sobičku ekvadorskog veleposlanstva

Njegovi ga obožavatelji slave kao prvaka slobode govora spremnog na razotkrivanje korupcije i zlouporabe moći u modernim država. Javnost je njegovo svjedočenje u sudnici popratila i pozdravila dizanjem ruku sa stisnutim šakama.

Drugi tvrde da je on opasan pojedinac čije djelovanje šteti interesima “Zapada” i pogoduje Rusiji.