Biznis i ekonomijaPreporučeno

Audi prestaje s razvojem novih generacija motora s unutarnjim izgaranjem | Duesmann

Audijev motor RS6; Foto: Toby Parsons/Pixabay

Audi prestaje s razvojem motora s unutarnjim izgaranjem otkrio je u intervjuu za njemačke medije predsjednik Uprave i izvršni direktor kampanje Markus Duesmann citirajući prijedlog Europske komisije o novim Euro 7 standardima koji je izazvao uzbunu među titanima europske autoindustrije.

“Mi više nećemo razvijati nove generacije motora s unutarnjim izgaranjem, ali ćemo postojeće motore prilagoditi novim smjernicama o emisijama,” rekao je Duesmann za Frankfurter Allgemeine Zeitung.

>>>Komisija gura zabranu motora s unutarnjim izgaranjem s 1. siječnjem 2026., industrija ‘nervozna’

Planovi o novim Euro 7 standardima predstavljaju “ogromni tehnički izazov s vrlo malo koristi za okoliš. Oni nameću ekstremna ograničenja za motore s unutarnjim izgaranjem,” dodao je.

Direktor nije precizirao vremenske rokove za okončanje proizvodnje tradicionalnih pogona, ali je sugerirao da bi se ona mogla nastaviti još dugi niz godina za tržišta i regije bez adekvatne infrastrukture za šire usvajanje električnih automobila.

>>>Prekid proizvodnje motora na unutarnje izgaranje u roku od 10, najviše 15 godina | Audi

Prijedlog Komisije je na sličnu putanju prisilio sve proizvođače automobila u Uniji. Markus Schäfer, član Uprave Mercedesa za razvoj novih tehnologija, prošloga je tjedna također potvrdio prestanak evolucije motora s unutarnjim izgaranjem.

>>>Električni automobili u siječnju 2020. ugrabili 44.3% norveškog tržišta, e-tron na tronu

Schäfer je za poslovni list Handelsblatt izjavio da je kompanija nakon proučavanja novih standarda odlučila da će obitelj motora “FAME” lansirana u 2016. godini biti zadnja od novih generacija. “To znači da velika većina investicija sada uistinu može ići u električnu mobilnost,” rekao je.

via FAZ (paywall)/Handelsblatt