Tech

Australija uvela zatvorske i novčane kazne za društvene mreže koje hitro ne uklone nasilje

Australija je u četvrtak usvojila zakon koji predviđa zatvorske kazne za izvršne ljude u popularnim društvenim mrežama ukoliko one “promptno” ne uklone nasilan sadržaj sa svojih stranica. Predviđene su i novčane kazne u iznosu do 10 posto godišnjih prihoda, javlja Reuters.

Glasnogovornik Googlea u izjavi za javnost kaže da korporacija već ima “nultu toleranciju za teroristički sadržaj na svojim platformama”.

Propisi stižu u odgovoru na masovna ubojstva u džamijama novozelandskog grada Christchurcha, gdje je počinitelj pokolj prenosio uživo putem Facebooka.

>>>Usvojen prijedlog o uklanjanju terorističkog sadržaja na internetu

Kompanije u Australiji sad imaju kaznenu odgovornost da bez odgode uklone sadržaj, fotografije i videozapise koji prikazuju ubojstvo, mučenje ili silovanje, rekli su zakonodavci.

Od društvenih mreža se također očekuje da o kršenju zakona policiju izvijeste “u razumnom vremenskom roku” koji će od slučaja do slučaja definirati i provjeravati porota.

“Važno je da pošaljemo izrazito jasnu poruku kompanijama da mi očekujemo promjenu njihova ponašanja,” rekao je Mitch Fifield, australski ministar za umjetnost i komunikacije.