Biznis i ekonomijaPreporučeno

Australska središnja banka razmatra ‘nekonvencionalne monetarne opcije’: Debelle

Australska središnja banka će razmotriti nekonvencionalne monetarne opcije ako se kamatna stopa za financijski sustav smanji na 0.5 posto, rekao je u utorak zamjenik guvernera Guy Debelle i dodao da se promatraju iskustva Kanade, Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva gdje su stope u prošlosti bile na razinama od 0-0.5%.

Njegove izjave sugeriraju da RBA nije spreman za uvođenje negativnih kamatnih stopa koje su od velikih središnjica primijenile narodne banke Švedske, Danske, Japana i Europska središnja banka u europodručju.

>>>Negativne kamatne stope: gdje, kako i zašto

“Činjenica da zamjenik guvernera nije spomenuo negativne stope sugerira da se RBA oslanja na globalna iskustva i lekcije iz SAD-a, UK i Kanade,” komentirao je za Reuters ekonomist ANZ-a David Plank.

Australska središnja banka je u nastojanju da izbjegne recesiju monetarnu politiku opustila u dva navrata od  lipnja. “Novčana stopa” (cash rate) s kojom se naplaćuje prekonoćni transfer novca i zaduživanje između banaka trenutno iznosi povijesno niskih 1%.

Financijska tržišta očekuju da će RBA stopu smanjiti još jednom do kraja godine i postaviti na 0.5% u veljači 2020. godine.

Debelle je rekao da je banka “razmišljala” o alternativnim opcijama monetarne politike poput kupnje obveznica (iliti tiskanja/stvaranja novca) ako se kamate približe nuli. “Ako mi ne postižemo naše ciljeve, onda mi imamo mandat za pokušaj postizanja tih ciljeva,” rekao je.

>>>Dalio: monetarna politika kakvu poznajemo je na umoru i zamijenit će je nešto poput MMT-a

Australska ekonomija je iz globalne financijske krize izašla relativno neokrznuta i recesiju nije iskusila od ranih 90-ih godina prošlog stoljeća, ali se čini da, poput drugih svjetskih ekonomija, ovih dana posustaje.

RBA je ranije ovog mjeseca umanjila prognoze ekonomskog rasta, inflacije i zaposlenosti čak i u scenariju s uvođenjem novčane stope od 0.5%, navodi Reuters.