Biznis i ekonomijaPreporučeno

Austrijski ministar o razdvajanju i kritici RBA: budimo realni, Rusija će ostati naš susjed

Austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg; Foto: European Council

Rusija će ostati značajna za Europu i svatko tko misli drugačiji je u deluziji, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg u razgovoru za Reuters.

Ministar je odgovorio na kritike da drugi po veličini austrijski zajmodavac, Raiffeisen Bank International, nastavlja s poslovanjem i odugovlači s izlaskom iz Rusije.

>>>Putin usvojio kineski juan u vanjskoj trgovini | multipolarni svijet

“Misliti da više neće biti Rusije i da se možemo razdvojiti u svim područjima je deluzijski,” rekao je.

“Dostojevski i Čajkovski ostaju dio europske kulture, svidjelo se to nama ili ne. Rusija će ostati naš najveći susjed. Ostat će druga najveća nuklearna sila svijeta.”

Austrija se ususret ratu pozicionirala kao most između istoka i zapada, Beč je pretvoren u magnet za ruski novac.

>>>Kineski top diplomat upozorio na sukob sa ‘šakalima i vukovima’, SAD-om

Iako javna pobornica sankcija, nacija se pokazala suzdržanom u primjeni pojedinih mjera te još uvijek uvozi ruski plin s namjerom da “ovisnost” smanji postupno, kroz godine.

Kontekst

Schallenberg je komentare ponudio nakon što su američke vlasti za sankcioniranje otvorile istragu poslovanja Raiffeisen (RBA) u Rusiji.

Reuters piše da su ogranci duboko usađeni, zbog čega je RBA jedna od dvije strane banke koje se nalaze na listi 13 zajmodavaca od sustavnog značaja ruske središnje banke.

>>>Nauseda: moramo stati s rukom u ruci kao u sovjetska vremena, pokazati hrabrost bez granica

Kritiku je izazvala i vijest da su ruske podružnice Raiffeisena sudjelovale u shemi počeka na vraćanje zajmova za ruske vojnike na ukrajinskim bojišnicama.

Schallenberg je rekao da su sankcije austrijska jurisdikcija pa prstom upro u druge zapadnjačke banke koje nastavljaju poslovati u Rusiji.

“Budimo realni,” rekao je. “91% zapadnjačkih kompanija još uvijek je u Rusiji i čini ono što je razumno: čekanje, zadržavanje, ograđivanje.”

>>>U BiH prijepor, ‘Dodikov bijes’ zbog podrške rezoluciji o osudi ruske agresije

“Dovoljno je američkih banaka, jedna od njih s imenom Bank of America, prisutno u Rusiji,” rekao je.

Grabancijaš je ‘live’ na Google vijestima