PolitikaPreporučeno

Austrijski parlament usvojio totalnu zabranu glifosata

Foto: zefe wu

Donji dom Austrijskog parlamenta u utorak je prvi u Europi usvojio totalnu zabranu herbicida s aktivnim sastojkom glifosatom koji prema mišljenju Svjetske zdravstvene organizacije “vjerojatno izaziva rak”.

“Povećavaju se znanstveni dokazi o kancerogenosti otrova za biljke. Naša je odgovornost da taj otrov zabranimo u našem okolišu,” rekla je šefica Socijaldemokratske stranka Austrije, Pamela Rendi-Wagner, o zakonu koji su istovremeno podržale krajnje desna Slobodarska stranka Austrije i liberalni Neos.

Očekuje se da će Savezno vijeće Austrije (gornji dom) potvrditi zabranu.

Glifosat je aktivni sastojak u Roundupu, jednom od najraširenijih herbicida na svijetu. Razvila ga je tvrtka Monsanto koju je prošle godine kupio njemački Bayer, danas suočen s više od 13 tisuća tužbi povezanih s kancerogenošću monsantovih kemikalija.

Nakon desetljeća nepostojanog znanstvenog konsenzusa da je glifosat siguran za upotrebu Svjetska zdravstvena organizacija ga je 2015. klasificirala kao “vjerojatno kancerogen”.

Kontekst

Novinari Le Monda, Stéphane Horel i Stéphane Foucart, prošle su godine dobili Europsku nagradu za istraživačko novinarstvo za izvještaj “Monsanto papers” iz 2016. koji je, među ostalim, otkrio silinu utjecaja kompanije na znanstvenike i zakonodavce.

>>>Američka porota: Bayerov Roundup ‘značajan čimbenik’ u razvoju tumora

Dokumenti prikupljeni kroz novinarske i druge istrage na sudu su prvi put predočeni u kolovozu prošle godine kad je porota dobila uvid u utjecaj kompanije na navodno neovisne znanstvenike zadužene za peer review (recenziju znanstvenog rada) istraživanja o kancerogenosti monsantovih proizvoda.

Bayer je u Americi suočen s više od 13 tisuća tužbi, brojni analitičari unutar i izvan Njemačke danas drže da je kompanija krivo procijenila naslijeđene odgovornosti prilikom prošlogodišnje akvizicije Monsanta za koji je platila 63 milijarde dolara.

>>>Bayer: dosjei Monsanta potvrđeni za 7 zemalja, europske institucije

Porota je oštećenom Dewaynu Johnsonu, koji je postupak pokrenuo tvrdnjom da je upotreba monsantova proizvoda s aktivnim sastojkom glifosatom uzročnik njegova raka, dodijelila zadovoljštinu od 250 milijuna dolara, kasnije sporazumno umanjenu na 39 milijuna.

Prema sadržaju presude, Monsanto je kažnjen zbog propusta da otkrije i naznači opasnost svojih proizvoda.

Javno je poznat najmanje jedan u slučaj u kojem je kompanija, poput nevidljiva duha, sama određivala što će pisati u studijama o kancerogenosti u praksi znanoj kao “ghostwriting“.