PreporučenoTech

B.1.621 probio zaštitu cjepiva u belgijskom domu za starije

Sedam cijepljenih štićenika doma za starije u Belgiji umrlo je nakon zaraze sojem koronavirusa SARS-CoV-2 označenim kao B.1.621, javlja Reuters.

Državna agencija za javno zdravstvo Engleske (PHE) u petak je izvijestila da je B.1.621, inicijalno otkriven u Kolumbiji, “pod istragom”.

>>>‘Pod istragom’ soj koji naizgled probija prirodnu ili cjepivom potaknutu zaštitu od COVID-19 | PHE

“Postoje preliminarni laboratorijski dokazi koji ukazuju da cijepljenje i prethodna zaraza mogu biti manje učinkoviti u sprječavanju infekcije s (B.1.621),” rekli su iz PHE. “Međutim, ti su podaci vrlo ograničeni i potrebno je više istraživanja. Nema dokaza koji ukazuju na to da je (više) prenosiv od dominantne varijante delta.”

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti novi je soj prema usvojenoj nomenklaturi uvrstio u kapa porodicu koja je prvo uočena u Indiji.

Sedam preminulih korisnika doma za starije u belgijskom gradu Zaventemu, nedaleko Bruxellesa, redom je bilo u osamdesetim ili devedesetim godinama života i već narušena zdravlja, rekao je Marc Van Ranst, virolog sa Sveučilišta u Leuvenu koji je proveo testove na virus pronađen u staračkom domu.

>>>Engleska: među novohospitaliziranima 55.1% necijepljenih i 34.9% procijepljenih | PHE

“Zabrinjavajuće je,” dodao je stručnjak u osvrtu na činjenicu da su štićenici umrli iako su bili potpuno cijepljeni protiv bolesti COVID-19.

Pratite nas na Google vijestima

Comments (1)

Comments are closed.