Biznis i ekonomijaPreporučeno

Bačić najavio proglašenje isključivog gospodarskog pojasa | VIDEO  

Ministri vanjskih poslova RH Gordan Grlić Radman i Italije Luigi Di Maio u ponedjeljak su tijekom konferencije u Zagrebu usuglasili stajalište o zajedničkom proglašenju gospodarskih pojaseva u Jadrana, rekao je u utorak predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić i najavio da će Hrvatski sabor do kraja jesenskoga zasjedanja proglasiti isključivi gospodarski pojas u Jadranskom moru.

>>>Ruža Tomašić: Talijani glasaju o isključivom gospodarskom pojasu u Jadranu, što radi Hrvatska?

“Hrvatska je još 2003. donijela odluku o proglašenju zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa, kojom je proglasila 99 posto svih sadržaja isključivog gospodarskog pojasa (IGP), osim onog koji se odnosi na mogućnost izgradnje umjetnih otoka i iskorištavanje energije vjetra i mora. Sada držimo da su se stekli uvjeti da Hrvatska u duhu dobrosusjedskih odnosa i europskom duhu proglasi i ostale sastavnice gospodarskog pojasa, koje nisu bile sadržane u zaštićenom ekološko-ribolovnom pojasu,” rekao je Bačić.

Međunarodna konvencija o pravu mora

Hrvatska, dodao je, ima pravo proglasiti IGP prema Međunarodnoj konvenciji o pravu mora i temeljem Pomorskog zakonika, ali će se u njemu, budući da smo članica Europske unije, provoditi zajednička (europska) ribarstvena politika

“Kada Italija proglasi svoj isključivi gospodarski pojas na svom dijelu Jadrana, ribarstvene mjere Europske komisije odnosit će se kako na naš, tako i na njihov gospodarski pojas, kao i na sve druge proglašene pojaseve na razini država članica EU-a,” podsjetio je.

>>>EK predložio kvote uvjetovane političkom obavezom o smanjenju ribolova do 40% u 5 godina

Hrvatska će o odluci upoznati Sloveniju. “Smatram da o tome ne bi trebalo biti spora,” rekao je Bačić uz kojeg je na konferenciji održanoj na Markovu trgu bio i zastupnik HDZ-a Stipan Šašlin.

Grabancijaš/HDZ