PolitikaPreporučeno

Bandić najavio smanjenje plaća u svom portfelju, oslobađanje poduzetnika od najamnine

Milan Bandić; Foto: Hina multimedija/YouTube

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić predložit će da se sjednica Gradske skupštine ipak održi u četvrtak, kako bi se donijele mjere za pomoć gospodarstvu – da se poduzetnike oslobodi plaćanja najamnine i 30 posto komunalne naknade.

Bandić se opravdano pribojava da će, kad testiranja krenu, broj oboljelih od koronavirusa rasti geometrijskom progresijom, pa zato moraju donositi odluke, makar bile i nepopularne, “a to mogu samo državnici”.

Bandić je na “Aktima gradonačelnika” najavio da će za dnevni red sutrašnje sjednice Gradske skupštine predložiti usvajanje mjera za pomoć zagrebačkim poduzetnicima i obrtnicima.

Dok traje suzbijanje epidemije koronavirusa, oni bi bili oslobođeni plaćanja najamnine i 30 posto komunalne naknade, a Bandić je najavio da će do kraja tjedna usuglasiti stavove sa sindikatima o smanjenu plaća u Gradskoj upravi, Zagrebačkom holdingu i gradskim zdravstvenim i kulturnim institucijama.

“Moramo negdje uzeti, da bi negdje dali. Nema drugoga, to i država mora napraviti”, ustvrdio je.

>>>Tromjesečna odgoda plaćanja gradskih računa za umirovljenike u Zagrebu: COVID-19

Političarima na državnoj razini poručio je da ih više ne zasipaju s mjerama, napucima i preporukama nego da donose odluke. “Izgubit ćemo se u tih 66 naputaka i preporuka, donesite šest odluka”, kaže Bandić Vladi.

Očekujem više odluka, a manje preporuka

Boji se da će, kad testiranja krenu, broj oboljelih od koronavirusa rasti geometrijskom progresijom, pa zato moraju donositi odluke, makar bile i nepopularne, “a to mogu samo državnici”.

“Da je predsjednik Tuđman 1995. donosio naputke i preporuke, a ne odluke, četnici bi plesali kolo na Jelačić placu. Prema tome, očekujem više konkretnih odluka, a manje preporuka”, rekao je.

>>>Ne možeš nabacivat da pratiš epidemiološku situaciju ako držiš da su testovi ‘neosnovani’

Kritizirao je i ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek koja je najavila ukidanje plaćanja spomeničke rente, bez da ga je konzultirala. “Lako je tuđim mikrofonom tuči po plafonu”, komentirao je Bandić.

Također je napomenuo da je u Tomislavovu domu na Sljemenu uspostavljena karantena, a za njihov prijevoz osigurana su tri vozila.

>>>Bandić o zabrani rada ugostitelja: prerano je, kada povučete zadnji potez onda nema natrag

Pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč rekao je da ljudi koji inače odlaze na Sljeme nisu ugroženi, jer je objekt gdje je karantena osiguran, a zna se točno i protokol kod slanja oboljelih u karantenu.