PolitikaPreporučeno

Bandić pozvao na istragu ‘dugogodišnje pljačke s državnim sponzorstvom’: stečaj Uljanika 

Milan Bandić; Foto: Hina

Predsjednik Stranke rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u petak je komentirao stečaj Uljanika ustvrdivši kako se radi o “dugogodišnjoj pljački pod zaštitom države” jer se radi o milijardama kuna iz državnog proračuna, koje se više ne mogu vratiti.

“Slom brodogradnje je ‘točka na i’ kompletne deindustrijalizacije naše zemlje. U Hrvatskoj je jedanaest vlada, od Josipa Manolića do Andreja Plenkovića, podijelilo ili interveniralo u hrvatsku brodogradnju s 35,5 milijardi kuna. Postavlja se pitanje tko je postavljao Uprave Nadzorne uprave i tko je radio spregu između lokalne vlasti i države od mandata do mandata”, kazao je Bandić.

>>>Most: pripremamo zahtjev za osnivanje istražnog povjerenstva o Uljaniku

Lokalni moćnici ne trebaju proglašavati Dan žalosti jer su oni najzaslužniji što je danas zabijen zadnji čavao u lijes Uljanika, ustvrdio je Bandić ocijenivši kako se u ovom slučaju radi i o “zločinu nečinjenja”.

“U Hrvatskoj je jedanaest vlada, od Josipa Manolića do Andreja Plenkovića, podijelilo ili interveniralo u hrvatsku brodogradnju s 35,5 milijardi kuna. Postavlja se pitanje tko je postavljao Uprave Nadzorne uprave i tko je radio spregu između lokalne vlasti i države od mandata do mandata”,

MILAN BANDIĆ

Za sadašnju situaciju radnici mogu zahvaliti monopolističkom položaju IDS-a i njegovih partnera na ovom području, koji su svoju ucjenjivačku poziciju koristili s brojnim ranijim vladama, ocijenio je.

“Došlo je vrijeme da se istini pogleda u oči i da nestane monopolistički položaj IDS-a ili ćemo nastaviti puštati pojedincima da se bogate”, kaže Bandić.

Poziv odgvornim institucijama

Poručivši da želi odgovore od DORH-a, Porezne uprave i državnih institucija, ocijenio je kako je previše javnog novca proteklo krvotocima Uljanika i tvrtki kćeri da građane ne bi zanimali tokovi tog novca.

“Pozivam odgovorne državne institucije da otvore knjige državne revizije, koja je godinama ukazivala na pljačku i propuste, te da postupaju po tome”, rekao je Bandić i zatražio da se sve u vezi Uljanika prikaže transparentno u vidu javno-dostupnih analiza nadležnih institucija.

>>>Za naručene a neisporučene brodove isplaćeno 4,42 milijarde kuna: Novi list

Na upit novinara smatra li i sebe odgovornim za stanje u brodogradnji s obzirom da je Vladin partner Bandić je odgovorio kako je on odgovoran za gradske tvrtke u Zagrebu.

“Zamislite da tvrtka u vlasništvu Grada Zagreba potroši nenamjenski milijun kuna, ja bi već odavno bio u Remetincu”, kazao je Bandić.